Sista dagen på andra semesterveckan tillbringades i sommarhuset med bad, kajakpaddling och fika på bryggdäck, man kan ha det sämre….

Lavendeln blommar och drar till sig fjärilar och humlor, lavendel är en av mina favoritväxter. När jag beskär min lavendelbuske under våren så passar jag på att ta några sticklingar. Jag bryter av en bit av en gren eller topp på min lavendelbuske och sticker ner dessa i en jord som jag blandat ut med sand eller perlite. Jag rensar bort de nedre bladen på sticklingen, och placera den skuggigt. Inom tre veckor till tre månader börjar sticklingar att bilda rötter, så jag avvaktar tills jag ser att mina sticklingar börjar skjuta nya skott innan jag planterar ut dessa i rabatten, pallkrage eller omplanterar till en annan kruka eller balkonglåda. Nya skott är ett givet tecken på att sticklingen har bildat nya rötter.

Lavendeln vill gärna trimmas, antingen genom att man klipper ner den på hösten, senast i mitten av september, eller på våren så snart faran för nattfrost är över. De delar jag klipper bort kan sparar och plantera om som sticklingar, om jag beskär lavendeln på våren. Utöver det så handlar det mesta om lavendel om att se till att hålla väta och fukt borta från denna medelhavsväxt, som inte alls är särskilt förtjust i att stå blött. Detta gör jag genom att använda mig av en mager och torr jord som ska vara sandig, genom att vara försiktig med vattningen och se till att platsen för planteringen har en god dränering, så det är perfekt med en upphöjd planteringslåda som jag har vid mitt trädäck.

Imorgon kommer mamma och hälsar på då skall vi göra lite härliga utflykter, ni kommer att få hänga med.

Lavendeln är min favorit
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram