När jag hade mina kollegor på lunch förra veckan fick jag presenter, oh nej ni skulle ju inte….. Bland annat fick jag en liten fetknopp som får stå på diskbänken, det behövs lite grönt mot den lite sterila miljön, mjukar upp lite. Jag bara älskar att få små blomskott och jag skall verkligen vårda min lilla fetknopp ömt.

Eftersom jag ofta glömmer att vattna mina växter och inte tycker om att hålla på att dalta med dem så passar en suckulent perfekt. Tålig och trogen tronar den i fönstret, grön och tacksam för det lilla. Suckulenter finns i massor av färger och former, gemensamt för dem alla är att de lagrar vatten i sina knubbiga blad eller stammar och därför är relativt okänsliga mot uttorkning.

Denna fetbladsväxt, som också kallas penningträd, tillhör de absolut mest lättskötta krukväxterna. Den kan bli väldigt gammal och får med åren ett vackert trädliknande utseende, vi får se om jag kan få till det. Paradisträdet, Crassula ovata, trivs med en ljus placering även i full sol. Vattna sparsamt.

Paradisträdet är en av de gamla klassiska krukväxterna i Sverige och har anor sedan mitten av 1800-talet. Eftersom dess ursprung är torra stäppmarker, är det en oöm krukväxt som trivs utmärkt i torr inomhusluft. Som andra suckulenter trivs paradisträdet bäst i sandblandad, inte för näringsrik jord. Sol är bäst, men växten klarar också att stå i skugga. Vattning bör ske sparsamt. Det är ovanligt att ett paradisträd i kruka blommar. Det är dessutom bara gamla exemplar som kan blomma, och kräver att växten får stå svalt och torrt under vintern. De är, liksom vissa andra fetbladsväxter, effektiv på att ta upp och lagra koldioxid i bladen även nattetid (tack vare CAM-fotosyntes). Växtodlare anser att den därför är särskilt lämplig att placera i ett sovrum.

Och som om det inte har varit hektiskt på jobbet förra veckan så steppade vi upp några steg idag, the heat is on…. Nu gäller det att inte stressa upp sig utan att ta det lugnt, man kan ju bara göra så mycket. Så nu är det viktigt att prioritera träning och idag fick jag ihop 12000 steg så jag är på rätt väg.

Tack för den lilla fetknoppen
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram