2009 köpte jag ljusstaken Björkefall designad av Jon Eliassons på IKEA för 49 kronor. Jag köpte två stycken ett för stearinljus och ett för blockljus . Fortfarande efter 12 år så tycker jag om ljusstakarna väldigt mycket. Undrar om ljusstaken kommer att bli en klassiker? Det är närmast omöjligt att sätta fingret på exakt vad som gör en designklassiker, men vissa grundfaktorer finns ofta på plats. Den allra viktigaste är kvalitet, både hantverksmässig och konstnärlig. Stora designers är ofta hantverkare i botten, vilket ger gedigen kunskap om material och tillverkningsprocesser.

Björkefall ljusstaken tillför en extra dimension med sin fot som mer liknar ett fat som går att använda för diverse pynt som nötter, pepparkakor, torkade apelsinskivor…. vilket gör den passar för olika högtider bara att byta pyntet. Också designen tilltalar mig med sin enkla avskalade form.

Den konstnärliga kvaliteten är ju i viss mån subjektiv, men utgår från en kombination av skönhet, innovation och tidsanda. Det är i mötet mellan dessa som magi kan uppstå – då allting bara stämmer och känns helt rätt. Sist men inte minst landar vi i funktion. För att en möbel eller ett inredningsföremål ska bli en designklassiker måste det vara behagligt att hantera och använda, och gärna erbjuda en ny dimension av funktionen som i det här fallet foten som går att pynta..

Ljusstaken får stå här i fönstret mot gatan tillsammans med stjärnan eldig och amaryllisen, jag pyntade staken med mina pepparkakor som jag bakade igår.

Lade några av de nybakade pepparkakorna i den fina skålen från Höganäs Kermik, vi får se hur länge de får ligga kvar….


Spritsade pepparkakor, bästa pyntet, får nog baka en sats till innan jul om jag hinner.

Jag har jobbat hela dagen med avbrott för en promenad i det disiga decembervädret, det är mycket som skall vara klart på jobbet innan jul.
Nu är det bara 7 arbetsdagar kvar till jullovet. Jag har tagit 5 dagar ledigt under julen det skall bli sååååå skönt det var längesedan en ledighet var så efterlängtad.
Ikväll blir det hämtmat, thaimat kanske.

Blir det här en designklassiker
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram