Vilken julafton vi fick igår, helt perfekt. Ola flög från Arlanda klockan 10 efter att ha övernattat på flygplatsen och skulle landa klockan 11 på Gardemoen där det skulle tas PCR test och sedan hämtas upp av mig för transport till jullunchen klockan 13, vi hann precis. Anders fick huvudansvaret för jullunchen, jag skrev ett körschema, och Anders exekverade jullunchen helt utan anmärkningar, bra jobbat…. Vi var 14 vid bordet och det är nytt rekord för jul här på Roland, vi brukar turas om med Anders bror Per med familj att fira jul med farmor Berit så i år är fösta gången vi firar med alla fyra bröderna plus kusiner. Huset var julstädat och fint när vi anlände tack vare min duktiga svägerska som hade julstädat och adventspyntat huset. Hanna klädde granen.

Hur kul det än är att träffa alla härliga släktingar, kusiner, svägerskor, svärmödrar så är det tur att det inte är jul mer än en gång om året. Eftersom jag tar in fler intryck än andra och när dessa intryck samtidigt sätter igång fler processer i mitt inre, blir jag snabbare uppfylld än de flesta andra – och jag får behov av att dra mig tillbaks och hitta ett lugnt ställe där jag kan sortera intrycken. Jag är känd som “Godnatt nu går jag och lägger mig”… Jag har med åren lärt mig att inte tycka att det är pinsamt och att acceptera mitt behov att dra mig undan och folk som känner mig accepterar att det är den jag är. Igår hängde jag med ända till midnatt och då kände jag att det var OK att dra mig tillbaka, så jag är ganska stolt över mig själv ändå.

När jag var yngre kände jag mig fel eftersom jag blir utmattad av för mycket stimulans och det är svårt i en kultur där egenskaper som gränslös utåtvändhet och att vara “alert och energisk” är normen. Man behöver inte titta längre än till jobbannonser där man frågar om egensakper som robust, uttåtriktad, energisk och så vidare. Man ser sällan egenskaper som lugn, tillbakadragen, beskedlig och ödmjuk person som beskriver mig mycket bättre. Men nu när jag blivit äldre så kan jag mer stå upp för mitt behov att dra mig undan och att det känns ok för mig.
Nu blir det en kväll med bara vår familj med lite goda julrester och imorgon blir det en tur i längdspåret.

Julafton kan vara helt underbar men också lite jobbig….
Märkt på:            

2 reaktion på “Julafton kan vara helt underbar men också lite jobbig….

 • 2021-12-26 kl. 17:24
  Permalänk

  Så kul att ni fick en fin jul i Norge! Vi har firat en liten jul i år och det var väldigt skönt på sitt sätt
  God fortsättning på julen!
  Annika

  • 2021-12-26 kl. 20:40
   Permalänk

   Hej Annika, ja det var kul att få fira jul i Norge med Anders mamma, bröder, respektive och kusiner. Vi var 14 vid jullunchen och vi hade så mysigt. God fortsättning från Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram