I år är det gröna växter med färgsprakande bladverk eller stora blad hamnar överst på topplistan över populära växter. Det skall vara många växter ju fler , desto bättre. Vi tar hand om våra växter det är inte tal om slit och släng, utan att sköta om och måna om sina plantor, och vi väljer gärna växter som går att föröka. Växter är viktiga för vårt välmående. Nu vill vi ha det grönt omkring oss – i hemmet, på jobbet och i skolan. Anledningen är enkel; vi mår helt enkelt bättre omgivna av växter. Växterna hjälper oss att sänka axlarna och må bra. Här hemma har vi som en hel djungel, jag känner att jag måste trimma lite och kanske plantera om lite också.

Ju fler växter, desto bättre
Trenden är tydlig; vi vill ha allt fler växter hemma. Stora och små. Hög och lågt. I vardagsrummet, i badrummet och på hemmakontoret. Samtidigt blir många av oss mer medvetna om miljön. I stället för att kasta, så räddar vi växter som börjar vissna eller som angrips av skadedjur. Vi tar också gärna sticklingar för att få fler växter.
Återvinning, byteshandel och delning är högaktuellt och i växtvärlden finns det massor med möjligheter att möta trenden. Genom att byta sticklingar med andra så får vi nya sorter, vilket är win-win för både växtälskare och planeten.

Den här monsteran planterade jag om i somras för att den skulle växa mer upprätt, gick inte helt bra.

Trendiga Monstera ’Deliciosa’ går att räkna med även 2022. De karaktäristiska bladen återfinns på posters och smycken och har blivit en central del av mångas inredning. Samtidigt får fler och fler av oss upp ögonen för att det finns andra typer av monstera, till exempel ’Adansonii’ (monkey mask) med sina ihåliga blad, eller den ovanliga ’Thai Constellation’ som är en genetisk mutation av ’Deliciosa’ med krämvita fläckar på bladen. Monstera växter snabbt och du får enkelt en stor planta om den får stå på en plats där den trivs. Det är också populärt att föröka monstera genom att försiktigt ta skott och plantera i en egen kruka. Det går också att ta sticklingar av monstera genom att klippa av en stjälk och sätta i vatten. När stjälken fått rötter planteras den i en kruka.

Min växtgardin, gullrankan, i köket mår bra.

Yuccapalmen som stog ute hela sommaren, det gjorde den gott.

Så härligt med tulpantider de förebådar ljusare tider och jag älskar gnisslet….

Nästan som en djungel här hemma
Märkt på:            

2 reaktion på “Nästan som en djungel här hemma

 • 2022-01-19 kl. 17:05
  Permalänk

  Så vackert det är med tulpaner och blåbärsris :)! Mvh Annika

  • 2022-01-22 kl. 05:44
   Permalänk

   Tulpaner, blåbärsris och Altos vas Savoy blir inte bättre 😂. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram