Snart sommar och jag längtar efter att städa undan vinterkläderna och byta kängorna mot sandaler. Eller en härlig kvällsmiddag ute på terassen med ett glas rose. Jag har ju suktat efter en ny matgrupp på terassen under en längre tid och det finns mycket fina och bekväma utemöbler, här kommer en lista på skandinaviska utemöbler som tål det skandinaviska sommarvädret.

Jag har gillat Danska Hay sedan länge, deras Pallisade kollektion designad av Ronan och Erwan Bouroullec ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Paret skapade nyligen balkongserien som med manga olika stolar, bord och bänkar i stål och manga fina färger. Snygg och mångsidig design som går att variera I det oändliga och som du kommer att hålla i många år.

Grythyttan, klassiska svenska designer från 1930-talet av Arthur Lindqvist. Det familjeägda företaget står för kvalitet i tillverkning, material och design som håller i generationer. Denna matgrupp är min favorit med A2 Stolen och B25 bordet.

Skagerak är ett danskt företag djupt rotat i sitt skandinaviska arv och hantverk. Tänk funktionalitet, enkelhet, hållbar estetik och hållbart framställda material. I sortimentet finns utomhussoffor, solstolar, matsalsset, bord, parasoller, bänkar med mera. Jag gillar den traditionella stilen och Skagerak går in på top 3 listan.

Tine K, En ren och elegant bohemisk stil inspirerad av resor, natur och traditionellt hantverk, med den skandinaviska enkelheten som vi älskar. Sortimentet handlar om exotiska accenter, naturmaterial och mjuka nyanser. Det är en modern look som utstrålar lugn och värme som får mig att drömma om sommardagar… Passar kanske inte ihop med vårt 50-tals hus men kanske i vårt sommarhus.

Skargaarden, Skandinaviskt designade, moderna utemöbler som känns utan ansträngning. Varje design är enkel i sina detaljer som visar att “less is more”. Produkterna är gjorda av material av högsta kvalitet som hållbart framställda, rötabeständiga lövträ som tål hårda väderförhållanden. Jag gillar det långa bordet och stilen på stolarna, matgruppen, Djurö i teak, går lätt in på top 3 listan.

Ferm Living, Minimalistisk design med en grafisk, skandinavisk touch. I sortimentet finns växtlådor och krukor, solstolar, bord, bänkar, hängmattor och mattor. Desert fåtölj, som visas nedan, är en personlig favorit

Danska Mater har inte ett brett sortiment för utemöbler, men den har en ganska unik kollektion som absolut är värd att nämna: The Ocean patio series. Det är en nytolkning av möbelserien designad av Nanna & Jørgen Ditzel 1955, och den är gjord av plast från havetoch återvunna fisknät. Den nyligen lanserade Ocean 2.0 är tillverkad av Carlbergs kasserade ölfat. Sätena och bordsskivorna formas av kraftiga lameller och den luftiga designen kompletteras av gråbelagda metallramar. Alla komponenter är återvinningsbara.
Ett bra alternativ för miljön alltså.

Men känner jag mig själv rätt så kommer vi att behålla vår 20 år gamla matgrupp några år till och det är också bra för miljön….
Kanske några nya dynor skulle göra susen.

Utemöbler, de bästa skandinaviska märkena
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram