Idag lyssnade jag på min favorit-podd Billgren&Wood när jag tog min dagliga PW och dagens tema var att 50-talet kommer tillbaka både när det gäller mode, inredning, mat och design. Men som vanligt när trender kommer tillbaka blir det inte exakt som det var på 50-talet utan med en liten twist. Ta till exempel de trendigaste solglasögonen just nu, Cat eye men ändå inte exakt som de var på 50-talet lite rundare och bara en aning av cat eye. Kläder mycket rutigt, hög midja, capribyxa, singoallablusen och scarfs. Mat så kommer picknickmaten tillbaka, småkakan och kakburkar är inne. I inredningen ser vi saker som 50-talskök med modiga kulörer, vägglampor och materialen är viktiga. Jag gjorde ett inlägg om materialen i vårt hus, läs här.

Vi har mycket original i vårt kök, köskluckor, stommar, fönsterbrädor. Vi har uppdaterat golv, bänkskivor, kakel, vitvaror och så har vi köpt matbord och stolar i 50-tals stil.Och vi pratar om modernt 50-tal och inte det här lajvade, cosplayade 50-talet där det ser ut som om man bor i ett museum. Utan det är viktigt att hitta den rätta balansen när det gäller att lägga till inredning från MCM (Mid Century Modern). “Pick and choose,” är viktigt du vill att att det känns modernt och inte som ett museum från 50-talet. En Eames stol eller ett glas bord med kromade ben som ger kontrast till en rya matta och en modern men neutral soffa. Glöm inte funktion när du köper MCM möbler är det viktigt att de är stadiga nog för att klara dagligt bruk.

Stolarna är lite på gränsen när det kommer till funktionalitet men de funkar, det är gamla ikeastolar i teak och ek som jag ropade in på Bukowskis nätauktion och klädde om själv.

Bordet köpte vi nytt från IKEA när vi flyttade in i Villa Ormberget 2013, stolarna också inropade på Bukowskis och omklädda av mig, lampan är en kopia av Orient pendel P2 som jag fick köpa av en kollega som hade en för mycket.

När vi uppdaterar Villa Ormberget tänker vi på vilka material som passar till ett 50-tals hus som t.ex skiffer som vi använde när vi gjorde om uteplatsen.

Eller teak som vi använde när vi köpte ny dörr och sidofönster till entren.

En vägglampa, rottingspegel, rullbord och en modern neutral soffa min tolkning av MCM.

Eftersom vårat hus finns med i ett bevarandeprogram så är det inte tillåtet att göra stora förändringar på husets utsida så när vi har lagt om panel och tak har vi använt samma material och färger som husets ursprungsmaterial/färger. Jag blev verkligen glad när jag hörde att 50-talet har fått en revival för jag gillar verkligen stilen.

50-tals trenden kommer tillbaka
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram