Det finns många typer av sommarhus, allt från gamla torp, sjöbodar, sportstugan från 60-talet till toppmoderna hus. Vårt sommarhus går nu under kategorin sportstugan som vi har försökt transformera till ett danskt sommarhus med svart ytterpanel och vita innerväggar. Sommarhuset skall vara en oas som man kan fly från vardagens stress och jäkt, finna ro och bara få vara. Här kommer några tips hur vi inredde våra sommarhus.

Ljus bas ger rymd och lugn, sats på en ljus bas i sällskapsrum för en lugn känsla och färgsätt med textilier i form av kuddar, mattor, filtar och möbler. Måla taket vitt om du har lägre takhöjd för att få rummet att kännas så rymligt som möjligt.

I gamstugan bytte vi innertaket för 3 år sedan, se här, och det blev verkligen ett lyft från ett tak av hängande plattor som vi försökt fräscha upp genom att måla, gick inte, tlll ett vitt tak Huntonit takpanel.

Andersstugan byggde vi 2011-2013 och där har vi vit liggande träpanel och vit tak av masonit.

Ombonat sovrum med textilier, du skall ju sova gott även i sommarhuset, satsa på bra sängar och sängkläder.
Förra året köpte vi nya sängar och bäddmadrasser till master bedroom, nu sover man som en kung här inne. Viktigt också med en bra rullgardin, vi har en under hissgardinen. Sänggaveln har jag klätt om för att få den rätta blåa färgen.

Lyft fram detaljer, om ditt fritidshus är av den äldre sorten bevara då gärna original detaljer så som trägolv, öppen spis, gamla dörrar och träväggar och lyft fram dem.
När vi köpte sommarhusen låg en tunn trasig billig golvpanel som vi tog bort och målade det gamla brädgolvet, som är av ojämn kvalitet, i först vitt och förra året i ljusgrått.
Ljusgrått var perfekt då ser man inte smuts lika lätt som på det helvita golvet.

Eldstad för extra värme, en eldstad är både en perfekt värmekälla men höjer även mysfaktorn rejält och kan vara en fin prydnad för rummet. Kanske våran eldstad inte är den finaste men är mysig att ha under våren och hösten.

En mysig plats utomhus, i ett sommarhus är utomhusmiljön lika viktig som inomhusmiljön då det är under årets varmaste period man spenderar mest tid där.
Vi har satsat på 3 olika uteplatser som används lika mycket.

Vi har en lounge plats vid bryggdäck där man sitter skönt, så har vi två uteplatser, den ovan, som är en perfekt frukostplats och så har vi Åsadäcket som är perfekt då det blåser Nordan.

Ett extrarum, ett inglasat uterum är ett bra alternativ till kallare sommardagar och kvällar men även för att förlänga utesäsongen. Andersstugan är byggt med skjutdörrar på två sidor som när man öppnar dem kan man sitta som i ett uterum.

En plats för avkoppling, sommarhuset får vara lite enkelt och spartanskt så börja inte tokrenovera det först du gör utan ljusa upp och fräscha till med färg och bo in dig och renovera i lugn tempo. För kom ihåg att njuta….

Tips för det lugna livet i sommarhuset
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram