Bloggtemat för Augusti är kläder och mode och jag tänkte försöka skapa en kapselgarderob den här månaden.
En kapselgarderob är en garderob med ett minimalt antal kläder som du kan mixa och matcha på många olika sätt. På så sätt klarar du dig med färre kläder och slipper bli stressad över en rörig garderob.
Ju mer kläder du proppar in i garderoben desto svårare blir det att välja vad du ska ha på dig. Ju mer kläder du har desto rörigare blir garderoben. Det är en nedåtgående spiral som du lyckligtvis faktiskt kan ta dig ur. Istället för att ha en proppfull garderob eller en garderob med plagg som inte passar ihop ska du satsa på en kapselgarderob.
En kapselgarderob går ut på att du ska välja ett litet antal plagg som du kan använda året runt. Kläderna ska vara lätta att mixa med varandra, då går det att skapa olika kombinationer vilket gör att ett litet antal kläder, 20-30 stycken, räcker.

Att tänka på när du skapar din kapselgarderob:
Vilka är dina favoritkläder
Eftersom jag är en jeansmänniska så är jeans ett av mina favoritplagg, andra plagg som jag använder är den vita skjortan, bomullstoppar med lite längre ärm, koftor och stickade tröjor är också några favoriter.

Försök att ha hitta en röd tråd i garderoben
Ett par blå jeans fungerar bra med en vit skjorta. En V-ringad tröja eller en kofta fungerar bra över en vit blus eller en topp. En vit blus fungerar bra med kostymbyxan eller en kjol. Så den V-ringade tröjan fungerar med jeans, kostymbyxor eller kjol. Det finns en röd tråd och det är att alla kläderna fungerar med varandra. Väljer du ut kläder som går i färger som gifter sig väl med varandra så är man hemma.

Börja den stora garderobsrensningen
Ta ut alla kläderna från din garderob och lägg dem i olika högar. En hög för kläder du aldrig kommer använda, en hög för kläder du kanske ska använda och en hög för kläder som ska ingå i din kapselgarderob. Kläderna som hamnar i din hög som du kanske ska använda kan du lägga på vinden. Glömmer du bort dem kommer du inte sakna dom, sälj eller skänk bort dem då. Är du osäker. Lägg in dem i garderoben och markera dem så att du ser om du använder dom. Har du inte använd dom på tre månader kommer du nog inte använda dem på tre år. Du vet vad du ska göra med dom!

Gå igenom kläderna du gillar att använda
Kläderna du placerade i gilla högen, det är kläderna du vill ha i din kapselgarderob. Gå igenom dom kläderna och var ärlig mot dig själv. Passar inte kläderna så ska du inte behålla dom. Kläder som inte passar kommer du inte använda. Speciellt om du nu kommer få färre kläder i din kapselgarderob. Hur många plagg du ska ha varierar från olika personer. Men jag gillar att ha fler överdelar än nederdelar. Därför tänker jag ha 5 byxor, 3 kjolar, 5 blusar och 10 tröjor. Då har jag faktiskt 13 plagg till som jag roteramed, jag har helt enkelt inte bestämt mig om jag ska ha kvar dom eller inte. Bara för att man har en kapselgarderob behöver det inte betyda att man är fast med kläderna för all evighet.


Fördelarna med en kapselgarderob
Eftersom du har färre kläder så kan du köpa fler kläder av högre kvalitet.
Du klär dig snyggare eftersom din garderob är mer uttänkt.
Du kanske till och med får komplimanger på jobbet för din unika stil.

Nu är det bara att sätta igång att rensa, rapport kommer vilka plagg jag sparade och hur många.

18 nyckelplagg till den perfekta kapselgarderoben
Tycker du det är svårt att hålla sig till färre plagg? Då kan det vara bra att stå på en stadig grund. Här under hittar du några nyckelplagg alla borde ha i sin kapselgarderob.
Bold text är saker jag redan har i garderoben.

Blåa jeans ,
Kostymbyxor,
Svarta jeans,
Vita byxor
Beige stickad tröja
Svart långtröja
Röd stickad tröja
Vit skjorta
Randig skjorta
Khakigrön skjorta
Vit t-shirt
Toppar i olika färger
Brun kjol
Plisserad kjol
Pennkjol
Beige långklänning
Svart kortklänning
Svart långklänning
Trenchcoat
Varm vinterjacka
Regnjacka

Jag skall bygga en kapselgarderob
Märkt på:                    

2 reaktion på “Jag skall bygga en kapselgarderob

 • 2022-08-10 kl. 11:31
  Permalänk

  Hur resonerar du angående skor/stövlar? Finns det också kanske ett slags tänk där som minimerar antalet? Mvh, Annika

  • 2022-08-12 kl. 13:03
   Permalänk

   Hej Annika läs mitt senaste inlägg ❤️

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram