När det gäller en matta så är en bra tumregel att mattans storlek ska anpassas efter rummets storlek. Ett stort rum kräver en stor matta, eller flera mindre. Med den stora mattan kan man också skapa rum i rummet med, genom att placera t.ex. en soffgrupp eller matgrupp på. En långsmal matta passar bra i en lång hall och en mindre matta kan man ha som dörrmatta, badrumsmatta, i en walk-in-closet eller varför inte i skafferiet? En rund matta ger ett mjukt intryck vilket mjukar upp om du har mycket möbler och andra detaljer som gör rummet lite ”kantigt”. Jag brukar köpa två mellanstora mattor och placera dem jämte varandra så att de blir en stor matta, det kan man spara pengar på. När vi flyttade in i Villa Ormberget köpte jag två mattor på Rusta som vi haft i vardagsrummet och Molly gick alltid dit när när hon skulle kräkas eller göra 2:an så de hade gjort sitt.
Ett tips är att välja en riktigt stor matta att ha under soffgruppen och sängen så mattan läggs under dessa. Om mattan läggs ”utanför” eller framför soffan kan den lätt kännas lite svävande. Men om matta går att lägga in under två av benen på en soffa, fåtöljen eller under sängen så binder det ihop möblerna med mattan och man får en fin helhet.

Vi ärvde 3 fina mattor av Anders mamma, den stora lade vi under matsalsbordet och flyttade den vita till vardagsrummet. Vi får känna oss för men jag tror att det blir bättre att behålla den vita ullmattan under matbordet och lägga den stora mattan från Anders mamma i vardagsrumsdelen. En lite mindre matta passade bra i bibliotekshörnan och den tredje mattan fick ersätta den slitna mattan i hallen.

För matta till matsalen ska alla matsalsstolar passa på mattan. Matbord för upp till åtta personer ska därför placeras på mattor på minst 240×340 cm. Om matgruppen består av ungefär 6 stolar räcker det med en matta på 160×230 cm eller 200×290 cm. Återigen bör man notera att stolsbenen inte ska stå direkt på mattkanten.

Vi fick också detta fina rustika soffbordet som kommer att passa bra ihop med sofforna när de kommer om 5 veckor. En tavelvägg skall också skapas då vi fick ett gäng fina tavlor också från Anders mamma.

Mattan, kan höja eller sänka inredningen
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram