En av höjdpunkterna under höstmånaderna måste ju vara höstgrytorna, de där som skall stå ok koka flera timmar på spisen och sprida den där härliga doften av långkok i hela huset. Jag har två favoriter som jag brukar växla mellan, Portergryta och den klassiska Bouillabaissen. Idag fick det bli en Portergryta med dessa ingredienser i.

Ingredienser
1½ kg grytbitar
33 cl porter
1 dl vatten ( mer eller mindre om det behövs, vätskan bör täcka köttet)
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 dl soja
1 tsk timjan
6 enbär
6 svartpepparkorn
2 skivade lökar
2 köttbuljongtärningar
2 pressade vitlöksklyftor

Redning
1 msk vetemjöl
2 dl grädde

Blanda porter, svart vinbärssaft, soja, vatten, vitlök, timjan, enbär, svartpeppar och buljongtärningar i en kastrull. Koka upp. Lägg i köttet i omgångar, sänk värmen och låt detta sjuda i ca 45 min (känn så köttet är mört) Blanda vetemjöl och grädde i en redningsbägare. Rör ned redningen i grytan. Låt koka ca. 5 min. Vill man ha mer sås är det bara att öka redningen och ev tillsätta mer buljongtärning. Servera med valfri potatis och grönsaker. Jag lade till lite chilli i grytan så den fick lite, mycket sting.

Till grytan blir det mandelpotatis, kokt broccoli och en god gele, mums.

Grytor är perfekta att göra för de sköter sig själv mest hela tiden, här står den och sköter sig i min fina Creuset gryta. Grytan är perfekt för grytor, stekar, soppor och bakverk, hört talats om grytbröd?

Och en rustik gryta skall ätas på rustikt porslin, så nu åker mina Ruskatallrikarna från Arabia som var mitt stora loppisfynd sommaren 2018. Mina glas heter Hadelands Tangen, jag har vitvinsglas, ölglas, rödvinsglas,
snapsglas, wiskeyglas, och vattenglas i serien och jag gillar stilen lite rustika
passar bra ihop med tallrikarna.
Linneservetterna har jag sytt själv, se här.

Snart dags att börja kratta lite löv i trädgården. Molly älskade när vi krattade löv på hösten, vi brukade kratta in hennes boll i en lövhög så att hon fick leta upp den. Inte det mest effektiva sättet att kratta löv på men underhållande när hon dök upp ur lövhögen med bollen i munnen och ett skägg fullt med löv. Det är just vid sådana här tillfällen när jag saknar henne som mest….

Nu börjar säsongen för höstgrytorna
Märkt på:                

En reaktion på “Nu börjar säsongen för höstgrytorna

  • 2022-10-16 kl. 20:20
    Permalänk

    Så fint rummet blev! Portergryta är en höstfavorit här också. Så gott!
    Allt gott!
    Annika

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram