Hur du ljussätter ett rum kan vara helt avgörande för hela intrycket och atmosfären i rummet och är precis lika viktigt som val av färg på väggar, möbler och andra inredningsdetaljer. När man ska planera och välja belysning till ett rum är det ett par saker man med fördel bör tänka igenom. En av de viktigaste punkterna är vad man gör i rummet, vad rummet används till och vad ljuset ska fungera till. I ett vardagsrum till exempel så ska ljussättningen oftast vara både funktionell men samtidigt skapa en skön stämning; man ska kanske pyssla med något, spela spel men du vill också ha stämningsbelysning för mys i soffan, lyssna på musik i favoritfåtöljen eller njuta av en god middag tillsammans med vänner vid matbordet.

En bra utgångspunkt när du ska ljussätta ett rum är därför att du oftast ska ha 5-7 olika belysningspunkter och för att få till dessa kan du utgå ifrån nedanstående kategorier för att få till en bra mix. I vårt vardagsrum har vi 17 belysningspunkter, men det är för att vårt vardagsrum är enormt stort. Rummet kan delas in i tre delar, vardagsrum, bibliotek och matplats. Så då skall man ha typ mellan 15-21 ljuspunkter så vi lever upp till regeln 5-7 per rum.

Allmänbelysning

Detta är den belysnings som ska ge ett bra grundljus i rummet du ska ljussätta. Det kan till exempel vara en taklampa.
I vardagsrummet har vi lampan spagetti över matbordet och en taklampa over soffbordet.


Arbetsbelysning

Vi har fyra läslampor vid fåtöljer, soffan (som är beställd och förväntas levereras om ca 5 veckor) och pianot.Punktbelysning

Punktbelysning är ett riktat ljus som syftar till att lägga fokus på ett specifikt föremål i rummet, som här drinkbordet. Här kan man med fördel använda sig av spotlights till exempel.


Stämningsbelysning
Det här är den belysning som ska bidra till stämningen och atmosfären i rummet och till det kan till exempel använda sig av mindre lampor som är dimbara, ljusslingor eller annan mysbelysning.

Trivseln i ett rum har mycket att göra med hur samspelet mellan ljus och skuggor fungerar. För att kunna få till det bör du först se till att du har en bra allmänbelysning och sedan komplettera med bra arbetsbelysning för de platser i rummet där specifika aktiviteter utförs. Därefter kan du lägga fokus på att lägga till stämningshöjande belysning och riktad belysning. Skulle du exempelvis bara ha platsbelysning, som kan vara mysigt när man till exempel ser på tv, riskerar man dock att detta blir tröttande för ögonen vid andra aktiviteter. Tänk därför på att få en bra dynamik mellan platsbelysning och ett bra allmänljus i rummet.Trivsel och atmosfär

Hur du väljer att strukturera belysningen i ett rum påverkar i allra högsta grad trivseln och atmosfären i rummet. Bra ljus är med andra ord inte bara en fråga om starkt eller effektivt ljus. Bra ljus har också rätt färg, är bländfritt och kan varieras till olika uppgifter. Det sägs att en bra ljussättning gör att vi mår bättre. När jag kom hem idag vart det nersläkt i hela huset, i dessa dagar måste vi spara på elen, men när jag gick runt och tände upp kände jag att ljuset gav mig både energi och ro.

När jag vaknade i morse hade jag en nackspärr från Hell. Jag jobbade hemifrån på förmiddagen och åt alvedon. Jag hade ett möte efter lunch som jag var tvungen att gå på så jag lyckades ta mig in i bilen och köra till jobbet, jag brukar alltid få nackspärr under hösten kanske för att det blir kallare ute.
I helgen skall vi stänga stugan och ta upp båten, hoppas att vädret är med oss, det finns inget värre än att ta upp båten när det är kallt och blåsigt ute.
Imorgon är det fredag, yippi!

Hur många lampor skall man ha egentligen
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram