Jag följer serien Grand Designs och blev helt betagen av arkitekten Xiao som byggde en korsning mellan ett smäckert case study-hus och en svensk timmerstuga med asiatiska inslag. Ett trähus där Xiaos designfilosofi verkligen kommer till sin rätt. Efter att ha jobbat som arkitekt i kommersiella projekt under 11 år bytte hon inriktning i maj 2021 och gör nu enbart privata projekt som linjerar med hennes egen filosofi. Så fint hus som har byggts in i en vacker björkskog. Huvudhuset, gästhuset och altanen mellan vilar på plintar. Huset är byggt av bärande limträstockar. Husets form och konstruktion är inspirerad av case study-husen som byggdes under efterkrigstiden i USA: De byggdes på ett enkelt sätt, med lite material, priseffektiva med bibehållen arkitektonisk höjd.

Jag gillar iden att ha två separata huskroppar så att man kan dra sig undan till gäststugan när man vill.

I norr är de privata rummen placerade, dvs sovrum och badrum. Därpå följer de sociala delarna av huset, som är vardagsrum och kök. I föräldrasovrummet finns helt inbyggda garderober och en säng, placerad mot utsikten över åkern. I gästhuset på andra sidan terrassen, finns två sovrum som binds ihop av ett gemensamt badrum.

Xiao har löst passagen mellan vägen och huset med en ”catwalk”.

Xiaos Case Study hus i björkskogen
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram