Då var alla 33 fönster putsade i Villa Ormberget. Jag påbörjade fönstren för tre veckor sedan och idag slutförde jag jobbet, som med en bra bok i lurarna och min kära Kärcher fönsterputs går som en dans.
Det går inte att sätta fingret på det mer av en känsla av fräschet i vardagsrummet när fönstren är nyputsade.

Nu har jag satt Kärchern på laddning och tvättpälsen i tvättmaskinen inför öppnandet av sommarhuset om två veckor. Bloggtemat för april är just vårstädning och det passar ju bra när man öppnar sommarhusen för säsongen och det behövs en rejäl städning av de små husen. Se här på förra årets vårstädning på Ön, husen höll sig rena och dammfria nästan hela sommaren. Planerar att göra en lika grundlig vårstädning i år, note to self, köp nya fiberdukar, skurtrasa och såpa.

Det blir en del fönsterputsande i sommarhusen också där har vi sammanlagt 23 fönster.
Här kommer proffsputsarens 5 bästa tips.
Jimmy Ström är svensk mästare och VM-tvåa i fönsterputsning.
Putsmedel: Jag använder diskmedel blandat med vatten, ungefär fem centiliter till tio liter vatten. Är det minusgrader kan man ha i lite rödsprit eller spolarvätska för att vattnet inte ska frysa på rutan. Diskmedlet skapar en yta som gör att skrapan glider lätt på rutan och löser fett och smuts. Ibland använder jag lite ammoniak i vattnet om jag putsar hemma hos rökare, det är effektivt för att få bort nikotin.
Tvättpäls:  Påförare kallar jag tvättpälsen som används för att lägga på rengöringsmedlet på rutan. Den ska helst vara av mikrofiber och mjuk för att inte repa fönstret. Påföraren är faktiskt det viktigaste redskapet, det är den som tvättar rent rutan. Se till att gnugga så att du får ett bra lödder, blir det tomma fläckar med vatten utan lödder på rutan får du ta i lite mer diskmedel i vattnet. Var inte rädd att upprepa tvätten både två och tre gånger för att få rutan riktigt ren.
Fönsterskrapa: Skaffa en bra fönsterskrapa som du kan byta gummit på. Gummit är nämligen en färskvara och torkar, så har skrapan legat i städskåpet ett år är den förmodligen värdelös. Förvara skrapan i en plastpåse och använd den inte till något annat än fönster så håller den längre. När gummit är slitet köper du ett nytt och byter ut det. I kanterna av fönstret torkar du bort det sista vattnet med en torr trasa när du är klar.
Vädret: Det är svårast att putsa när det är soligt och varmt, för då torkar vattnet snabbt på rutan. Men lyckas du få ett resultat som ser bra ut när solen skiner på fönstret kan du vara säker på att det kommer se bra ut i alla väder. Putsar du i skugga är risken stor att solen kommer att avslöja missar senare. Undvik att putsa när det är riktigt varmt eller riktigt kallt. I solsken får du se till att vara snabb med att skrapa av vattnet från rutan innan det torkar fast.
Träning: När jag utbildar fönsterputsare får de hålla på i tre månader innan de anses klara. Det tar tid att få in rätt teknik och rätt vinkel på skrapan när vattnet ska bort. De måste få till mjuka rörelser och ha rätt tryck på skrapan. Har man missat att skrapa rent mitt på rutan är det ingen idé att ta en handduk och torka för då blir det fläckar och kladd på rutan. Det är bara att lägga på nytt lödder och skrapa rent hela fönstret igen.

Putsa fönster som ett proffs
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram