Om du växte upp i en hemmiljö där dina föräldrar höll sina tillhörigheter på ett organiserat sätt, är det mycket troligt att du har lärt dig denna färdighet från dem. Men många missar detta och det är inte något som lärs ut i skolorna. Anders har definitivt växt upp i ett sådan hem och är den bästa av oss två på att organisera hemma.
Ge varje objekt du äger en plats där det bor
En del av ditt medvetande påverkas av de saker du äger, så ett ordnat och organiserat hem medför också en inre ordning i din själ. I Villa Ormberget har bra ordning tycker jag men här ute i sommarhuset är det många föremål som jag ofta lägger någonstans “bara för tillfället”, och det är där de har stannat, till exempel kameran, laptoppen och ryggsäcken med packning som vi har med oss när vi kommer ut till Ön. De brukar bli liggande på köksbordet eller bli stående i vår minimala hall och det irriterar mig väldigt mycket. Detta beror nog till stor del att sommarhuset är kompakt living med mycket öppen planlösning.Att gruppera liknande typer av objekt gör det mycket lättare att hitta något och mycket lättare att lägga undan det igen när du är klar med att använda det. Det har också fördelen att omedelbart avslöja hur många av varje typ av objekt du har så att du inte frestas att köpa mer när du redan har tillräckligt. T.ex så har vi sterinljus, lampolja och teljus samlade i förvaring i köket bakom det blåa skynken. Där har vi också städgrejor som vettexdukar, dammsugspåsar och fiberdukar.

Lagra objekt så nära som möjligt där du ska använda dem
Det kan verka som en självklarhet, men det är fantastiskt hur ofta människor inte gör detta och hur mycket onödigt extra arbete de orsakar sig själva på grund av det. Till exempel, om du ibland köper färska blommor till ditt hem, förvara dina vaser nära där du gör din blomsterarrangemang. Om du har en diskmaskin, gör det enkelt att ladda av den genom att förvara dina tallrikar och kokkärl i skåpen eller lådorna närmast den.
Placera ofta använda föremål på platser som är lätta att få tag på
Detta innebär intelligent organisering av saker så att de mest använda sakerna är längst fram i ett förvaringsområde och i armhöjd och de mindre ofta använda sakerna är längre bak eller högre upp eller lägre ner. Så mycket som möjligt ordna också föremål så att du inte behöver flytta något annat för att komma till dem.
När du använder något, lägg tillbaka det där det hör hemma
Och det är här jag har problem när vi kommer till sommarhuset, jag måste hitta en plats för laptoppen, kameran och ryggsäcken så att de inte blir liggande på köksbordet eller i hallen. När jag har hittad dessa platser skall jag ta för vana att sätta tillbaka saker där de hör hemma när jag har slutat använda dem och gör en 10 till 20-minuters städning varje kväll för att ordna så att jag kan börja nästa dag fräsch.

Ett bra ställeför mina tre problemsaker är sovrummet även om det är trångt där så tror jag att jag kan hitta plats där om jag skruvar upp några krokar till på andra sidan väggen från knopplisten. Annars är det bara att stänga till dörren om det blir för stökigt ….


.

.

Var sak på sin plats
Facebook
LinkedIn
Instagram