Många vet nog vad FOMO betyder, fear of missing out, rädd att missa något. Men när jag hörde förkortningen JOMO (Joy of missing out)  “glädjen över att gå miste om något” blev jag så glad för det är på pricken mig. Det står för att släppa kravet att alltid sträva efter prestationer eller upplevelser och istället medvetet välja situation och vara fullt närvarande i den. En sådan situation är för mig att ha egentid ute vid sommarhusen, fixa i trädgården och med mina små projekt. Idag blev det plantering av penseer, målning av köskluckor och bygge av en ny blomsterrabatt.

Vi lever in en tid av informationsöverflöd. Och det handlar inte bara om arbete, det handlar också om nyheter, samhällsinformation, möjligheter till underhållning, var din granne var på fest i lördags och vad din nästkusin åt till lunch idag. Vi behöver ständigt hantera denna informationsström och utvärdera hur vi ska prioritera informationen. Vi har redan hört talas om FOMO och FOBO, rädslor som handlar om att man borde göra något annat än det man gör och att välja något men sen upptäcka ett bättre alternativ. Kort och gott, rädslor för att inte leva det optimala livet i varje sekund. Därför blir vi lätt distraherade och får svårt att njuta av det som faktiskt händer oss. 

JOMO står för Joy Of Missing Out, som på svenska betyder glädjen över att gå miste om något. Det handlar om att vara glad över att man är där man är, över det val man gjort. Vilket såklart inte behöver betyda att man tycker illa om det man valt bort, bara att man är tillfreds med sitt val. I grund och botten gäller det att stanna upp och fundera över vad som är viktigt för en själv. Vad vill du prioritera, vad är viktigt för dig just nu? Vad vill du njuta av? Hur ser lycka och att vara lyckad ut för dig?
Istället för att drivas framåt av alla olika intryck och möjligheter ser man alltså till att beslutet är ens eget. Det kan vara att man behöver en helg i lugn och ro. Kanske kan några extra timmar på jobbet vara en god investering. Eller så behöver man prioritera sina vänner. Det viktiga är att man gör ett medvetet val så att man sedan känner sig nöjd med det. Det skapar förutsättningen för att vara närvarande på riktigt, utan onödiga distraktioner. Glädje handlar ofta inte om att få det man inte har, utan att vara nöjd med det man har i just den stunden. Dessutom får man tillfredsställelsen av att göra det man själv verkligen behöver. För mig har det blivit lättare med åren, när jag var yngre kände jag mer FOMO men nu för tiden är det enbart JOMO. Sitter just och tittar ut över fjärden och solens sista strålar över Ridön, underbart.

JOMO, det är jag i ett nötskal
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram