När vi var uppe i Lofttjärn hos Anders kusin som håller på att bygga ett fantastiskt fritidshus/permanentboende bjöds vi på god paj och kål. Jag älskar kål, kan äta rå kål som godis. I höst tänker jag äta mer kål, byta ut det mot pasta och potatis. Kål anses vara bra för immunförsvaret, dessutom anses pektinet som finns i kål vara blodsockersänkande. Eftersom kål innehåller mycket antioxidanter renar det kroppen från toxiner. Kål anses också vara bra för att sänka det onda kolesterolet (LDL). Redan för 2 000 år sedan använde grekerna kål för att skydda mot flera sjukdomar, bland annat cancer. Min mamma brukade göra en tre veckors sallad som är super god. Treveckorssalladen är en klassiker som är en favorit hos stora som små. Underbart god och den blir desto godare ju längre den får stå och gotta sig i kylen. Salladen har lång hållbarhet och ska hålla upp till tre veckor, men den brukar gå åt fortare hemma hos oss.

Ca 10 portioner
1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
Dressing:
1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker (du kan minska mängden om du vill mindre sötma)
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Gör såhär:
Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller med mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig i kylen i ca 2-3 veckor.

Blir mer inspirerad av att laga mat här i mitt sommarkök.

Ja nu är jag ute i sommarhuset igen, jag måste se till allt efter ovädret i natt. Tydligen kom det 43 mm bara under natten, robottgräsklipparen gillar inte regn och jag tänkte försöka köra den lite under eftermiddagen då det skall bli upphåll innan nästa oväder drar in. Just nu är det sol, 24 grader och typ 100% luftfuktighet, jag skall passa på att ta en PW och ett dopp innan nästa regnoväder drar in.

Kål en nyttig favorit
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram