Oj vad jag har velat, spegelreflex kamera eller spegellöst. Jag kom så långt att jag faktiskt beställde den sista spegelreflexkamera som tillverkades av Canon, Canon EOS 90D, som tur var var det lång leveranstid på den, ca 1 månad. Igår när vi var i Örebro och tittade på Hanna när hon tävlade i tyngdlyftning träffade jag Björn som Hanna ofta pratat om och som tar fantastiska bilder. Jag frågade Björn vad han använde för kamera och det visade sig att han körde spegellöst. Björn pratade sig varm om Canons R8 som säljs för samma pris som 90D:an, så jag avbeställde spegelreflexkameran jag beställt men inte fått än och köpte en Canon R8. Det känns så skönt att få prata med en expert som Björn, han berättade bland annat att man kan använda sina gamla objektiv med hjälp av en adapter, något som jag inte visste om. Han berättade också att den har blivit utsedd till årets kamera, den har fullformat och galet bra specs…. Tack vare spegellöst är kameran mindre och lättare.


En spegelreflexkamera, DSLR, är en digital systemkamer där bilden exponeras på en digital bildsensor istället för en framkallningsbar film. Kameran har en spegel som reflekterar det inkomna ljuset via objektivet upp till sökaren och exponerar bilden. Spegelreflexkameran har behållit den gamla tekniken med spegel men bytt ut filmen mot ett digitalt minneskort, annars är tekniken i stort sett identisk. Alla enklare kompaktkameror och mobilkameror är däremot spegellösa, men det är inte dem man brukar syfta på när man pratar om begreppet spegellösa kameror. Det är snarare en slags systemkamera med utbytbara objektiv likt DSLR kameran man syftar på.
Spegellösa kameror använder den digitala bildsensorn för att presentera bilden i sökaren istället för tekniken att spegla upp ljuset och bilden via objektivet. Utan tekniken med spegelreflex och dess spegelhus blir kameran både lättare och mindre. Vikt och storlek är ofta anledningen till att många väljer att byta till den spegellösa tekniken. Med en mindre och lättare kamera blir det lättare att ta med sig kameran överallt.
Tidigare kunde man höra argument att spegellösa kameror var långsamma vid uppstart och hade långsamma autofokus och därför kunde missa magiska ögonblick. Men dessa argument hör till den första generationens spegellösa kameror och de barnsjukdomar de hade då. Idag är en spegellös kamera minst lika snabb vid uppstart och vid autofokus som en DSLR. Med den spegellösa tekniken får man dessutom utökade funktioner i autofokuseringen som t.ex ansiktsfokus och ögonfokus. Med dessa funktioner hinner jag inte bara med att fånga ögonblicket, utan fokus kommer dessutom sitta precis där den skall. Ett svårslaget argument till att jag byter till den morderna spegellösa tekniken.

Min gamla Canon 600D är 10 år gammal och jag kände att det var dags för något nytt. Nu får jag en fullformatskamera.
Här får du fyra anledningar att välja en fullformatare nästa gång du köper ny kamera.
1. Man får bilder med större dynamiskt omfång
2. Det är lättare att behålla fokus i mörker
3. Bilderna får mindre brus
4. Du får bättre kontroll över skärpedjupet.

Oj vad jag längtar, efter min nya R8. Här är min bästa bild med min gamla trotjänare


Nu byter jag spegelreflex mot spegellöst
Märkt på:            

4 reaktion på “Nu byter jag spegelreflex mot spegellöst

 • 2023-09-04 kl. 17:33
  Permalänk

  Spännande! Jag har en Canon 70D den börjar också få en del år på nacken men gillar den.
  Allt gott!
  Annika

  • 2023-09-04 kl. 19:20
   Permalänk

   Hej Annika

   Jag kan inte bärga mig det skall bli så spännande. Vilka objektiv har du?

   Mvh Åsa

   • 2023-09-05 kl. 19:21
    Permalänk

    Ja jag har lite olika objektiv. Har haft Canon redan som analog. De jag använder mest är mitt 18-200 mm, två olika 50 mm. Macro ibland. Mitt senaste köpte jag begagnat det är 150-600 mm. Såklart tungt men kul att försöka fota fåglar t ex i stugan. Det går lite i perioder. Är min hobby men övar fortfarande.
    Blir kul att se och höra vad du tycker om den nya!
    Annika
    Annika

    • 2023-09-06 kl. 03:09
     Permalänk

     Hej Annika

     Ja rapport kommer om nya kameran 😀. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram