Det måste ha varit en perfekt sommar för att odla Jätteverbena, de har vuxit som galna både här hemma i stan och ute vid sommarhusen. Jag försådde i slutet av januari och alla frön tog sig, 40 stycken. Efter att ha tagit sticklingar var jag uppe i över 80 plantor. Jag gav bort en del och planterade de flesta i krukor men också några i rosrabatten. Nu såhär i början av oktober börjar de blomma över men i rosrabatten mår de fortfarande bra.

Jag försådde den 20 januari och efter 4 dagar kom de första spröda pantorna upp.

Så här såg fröna ut 5 veckor efter utplantering, har jag berättat att fröna är så små att man knappt kan se dem.

När fröna väl har grott är det viktigt att småplantorna får mycket ljus för att inte bli bleka och gängliga. Dagsljuset räcker inte till förrän i april, så mina stod i 13 grader under takfönster och växtbelysning i Hannas studio. Växtbelysningen var tänd minst 14 timmar per dag.
När småplantorna hade fått några av sina riktiga blad, skolade jag om dem till var sin 7,5-centimeterskruka, i näringsrik planterings- eller blomjord.
När plantorna har börjat förgrena tog jag sticklingar.

Här är plantorna 26 mars, omskolade i egen kruka.

11 April

Maj, plantorna (verbenor och Dahlior) är ute under dagarna för avhärdning.

Juni, utplanterade i rosrabatten.

Juli

Augusti

September

Oktober

Verbenasäsongen 2023 får 10 poäng av 10 och jag ser redan fram emot nästa säsong. Jag har lärt mig att verbenan vill ha mycket vatten och näring, jag har gödslat 4-5 gånger under sommaren. Jag skall så lika många plantor till nästa år men jag skall ge bort fler.
Har lite ont i ryggen idag, något muskulärt, men jag lyckades ta en kortare promenad i det härliga vädret och tog in ytterliggare 4 dahliaknölar, tömde krukor på jord i komposten men sedan sa ryggen stopp och jag lyssnar på den och tar det lugnt resten av dagen.

En sammanfattning av verbenasäsongen
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram