När hösten garanterat är här och dagarna mörknar allt snabbare är vi många som börjar längta efter adventshelgernas stämningsfulla kvällar med levande ljus och mysigt pynt. Men när ”får” man börja plocka fram juldekorationerna? Även fast vi kanske skulle vilja är det dock få av oss som julpyntar innan december månad är här – men ett nytt fenomen kanske kan få oss att våga mysa loss mycket tidigare. Har du hört talas om ”novent”? Ordet ”novent” är ett nyord bildat av sammanslagningen av orden november och advent. Att fira novent innebär att smygstarta ett adventsliknande julfirande långt innan det egentligen är dags, med start redan i början av november. Själv håller jag hårt på traditionerna så mina “props” för novent är ljusslingor, höganäskrukor med julliknande blommor,torkade apelsinskivor, ljusstakar i mässing, äpplen och granatäpplen.

Begreppet, novent, har blivit så pass känt att det 2022 erkändes som ett riktigt ord av Institutet för språk och folkminnen. Julälskande människor har spridit ordet vidare via exempelvis Instagram, där tiotusentals inlägg från noventfirare finns samlade under bland annat #novent, #novent2022 och #novent2021. 
Under novent kommer jag att göra en kransar av mossa och hänga på ytterdörr och på öppna spisen. Så här såg förra årets krans ut.

Drinkbordet kommer att omvandlas till ett glöggbord, jag kommer att baka släta lussebullar och sätta en sockertopp med ljusslinga vid entren.

Att fira novent är ett mysigt sätt att skapa mysig stämning under årets mörkaste månad och så kan december/advent kännas lite mer avslappnat.

Välkommen novent
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram