För mig kan novent betyda en krans av idegran, i år är kransen smalare och enklare än förra året. Med några idegransgrenar från trädgården, några torkade apelsinskivor och en ljusslinga gjorde jag denna lite minimalistiska kransen.

En annan novent-tradition jag har är att baka dessa ljuvligt släta saffransbullarna med socker på.

Just nu tror jag att min bästa vän är min hushålls-assistent, eller electroluxen som min svärmor alltid sa, den gör de bästa degarna. I lördags gjorde den en perfekt baguettedeg och idag en perfekt saffransdeg. Receptet på de godaste saffransbröden:
Släta saffransbullar är enklare att baka än lussekatter. Pensla bullarna med smält smör och låt dem få ett dopp i sockerskålen när de kommer ut ur ugnen. Då får de mjuka bullarna ett frasigt täcke av socker och blir extra goda.

Ingredienser:
Jäst 50 g
Smör 175 g
5 dl mjölk
Saffran 0,5 g
Strösocker 1½ dl
Salt ½ tsk
Ägg 1
Vetemjöl, 15 dl

Gör så här
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.
Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på mjölad bänk och baka ut 48 släta bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen 5-8 min.
Pensla de varma bullarna med smält smör och doppa dem i socker.


Slät saffransbulle och krans av idegran
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram