Idag har jag plockat in det mesta av jul- och adventspynt och kastat ut granen. I och med att jag har julpyntat väldigt sparsamt i år så gick det fort och lätt. Min julpyntning var lite minimalistisk i år och gick i mer neutrala färger som vitt, brunt, grönt och silver. Ett genomgående tema i år var sidenband som jag använde till att julkransar, mistlar, julklappar och så återbrukade jag dem till nyårsdukningen som band runt linneservetterna. Titta vad fint det blir om man pyntar den fina ljusstaken jag fick i födelsedagspresent. Julgranen gick också i vitt och silver så den passade extra bra på nyårsafton.

Min finaste julstjärnan, eldig, redo att bli nedpackad.

Min nya rutiga duk i bäckebölja bidrog till julstämningen i år, ett enkelt DIY att köpa en bit tyg fålla och vips har du en fin duk. Men mina fina jultallrikar var nog ändå höjdpunkten av årets julattiraljer och går in på top tre listan av alla mina DIY som jag gjort. Så även om jag pyntat mindre än vanligt så har jag gjort vissa punktinsatser som dukning av julbordet, julgottebord, julkransar och mycket julblommor har bidragit till julkänslan.


Förra året hade jag ett tema per månad men i år skall jag köra en 52 veckors fotoutmaning, en utmaning för mig för att bli en bättre fotograf genom att utmana mig att fotografera utanför min komfortzon. Varje vecka har ett tema som skall fotograferas och presenteras på söndagsinlägget. Inlägget innehåller veckans foto, vilka kamera inställningar och objektiv som används. Vad som var svårt med att ta just detta foto och vad jag lärt mig.
Vecka 1 , Självporträtt. Ta en bild som berättar vem du är, utan att verkligen visa ditt ansikte.
Vecka 2, Tredjedelsregeln. Du vet redan vad tredjedelsregeln är, nu är det dags att använda den.
Vecka 3, Svartvit. Din inspiration denna vecka är att helt enkelt ta ett fantastiskt svartvitt fotografi av något ämne du vill ha.
Vecka 4, Värme. Berätta en historia som får oss att känna sig varm inuti.
Vecka 5, Symmetriskt landskap. Landskap är en av de mest praktiserade typerna av fotografering. Använd symmetri i ett landskap för att
skapa en ny synpunkt för denna veckas bild.
Vecka 6, Inget filter. Ingen gräns för vad du fotar den här veckan, så länge bilden är ren. Inga filter, förinställningar eller andra ändringar. Grundläggande exponeringskorrigeringar endast denna vecka.
Vecka 7, Kärlekshistoria. Låt oss känna kärleken i veckans foto. Berätta en kärlekshistoria i en bild.
Vecka 8, Ledande linjer. Det är lätt att använda ledande linjer för att visa djup i en bild eller leda ögat till en viss plats i bilden. Istället använder vi den här veckan ledande linjer för att visa begreppet oändlighet.
Vecka 9, Stämning. Din konstnärliga inspiration denna vecka är det humör du känner idag. Ta stämningen och använd den för att skapa konst.
Vecka 10, Hemstad. Berätta historien om din hemstad. Det kan vara ett känt landmärke, något som staden är känt för, eller ens bara din favoritplats att koppla av.
Vecka 11, Fyll ramen. Genom att använda fyll är en ram ett bra sätt att isolera ditt ämne och skapa intresse för ditt foto. Kan du göra det med bara en färg i ramen? Fyll i ramen med en färg.
Vecka 12, Skräp. Skräp är din inspiration. Berätta en historia eller skapa något vackert.
Vecka 13, Ny början. Vår värld är full av cirkulära mönster; som att vissa saker slutar, andra börjar. Berätta för oss en historia om en ny början.
Vecka 14, Porträttet i centrum. I centrum ett inramat porträtt är ett bra sätt att isolera ditt ämne. Använd denna kunskap för att skapa ett porträtt som uppvisar ensamhet.
Vecka 15, Anonym. Den här veckans inspiration är anonym. Tolka detta så som du önskar.
Vecka 16, Skugga. Berätta en historia. Gör det övertygande med bara hjälp av skuggor.
Vecka 17, Balans. Balanserad komposition är ganska enkel, Så fota en balanserad bild i oavbruten renässansstil.
Vecka 18, Vikt eller massa. Tung som en sten, lätt som en fjäder. Hitta inspirationen och fota ett fantastiskt fotografi.
Vecka 19, Åldrande. Älskar det eller hatar det, åldrande är något vi alla upplever. Så berätta för oss historien om åldrande i ett enda fotografi.
Vecka 20, Negativt utrymme. Skapa ett kraftfullt landskap med negativt utrymme.
Vecka 21, Lugn. Vad betyder lugn för dig?
Vecka 22, Främling. Det är lätt att berätta historien om någon du känner. Så för den här veckans utmaning vill jag att du ska berätta om en främling.
Vecka 23, Ledande linjer. Du har redan använt ledande linjer för att visa oändlighet. Försök nu använda starka ledande linjer i matfotografering.
Vecka 24, Vem inspirerar dig? Inspiration kommer från många ställen. Berätta om vem som inspirerar dig.
Vecka 25, Frihet. Frihet betyder många saker för många människor. Berätta för oss en historia om vad frihet betyder för dig.
Vecka 26, Geometri. Vi lever i en värld omgiven av geometri. Använd geometri i ditt foto den här veckan.
Vecka 27, Tacksamhet. Vad är du tacksam för? Visa oss.
Vecka 28, Din kultur. Berätta historien om din kultur.
Vecka 29, Fältets djup. Fältdjup är ett bra sätt att isolera ett ämne. Använd DoF för att fota en bild, förekommer som en del av något större.
Vecka 30, Utgång. “Varje utgång är en post till någon annanstans”. Bli inspirerad av avslut denna vecka.
Vecka 31, Vänner och familj. Att berätta historien om någon du känner väl är ibland den svåraste historien att berätta.
Vecka 32, Ram inom ramen. Använd bara naturliga element, ramar i ditt ämne. Inga faktiska bildramar tillåtna.
Vecka 33, Berätta en lögn. Det sägs att “kameran aldrig ljuger”. Bevisa att det är fel.
Vecka 34, Färg utan färg. Berätta en färgstark historia, men gör det i svart och vitt.
Vecka 35, Symmetri i porträtt. Symmetri är en stark kompositionsteknik som oftast används i landskap och arkitektur. Så bryt formen genom att använda symmetri i ett porträtt. Vecka 36, Dina vanor. Vissa vanor är bra, och vissa är dåliga. Din inspiration denna vecka är vanor.
Vecka 37, Årstider. Vädret förändras! Hitta inspiration under årstiderna.
Vecka 38, Oddsregel. Oddregeln är lätt att förstå och anställa. Använd därför oddsen i en stadsmiljö / arkitekturfoto.
Vecka 39, Elementen. Jord, eld, luft, vatten, vind … Hitta inspiration i elementen i vår värld.
Vecka 40, Modern bekvämlighet. Vilken modern bekvämlighet år 2019 kan du inte leva utan? Skapa en bild som ser ut som en annons för din favorit av modern bekvämlighet.
Vecka 41, Färgteori. Färgteori är en stor del av kompositionen som de flesta fotografer inte utforskar. Så det är dags att utforska det. Använd färgkodning för att skapa en bild som ser ut som om den fortfarande är från en film.
Vecka 42, Arbete. Arbeta, låt det inspirera dig denna vecka.
Vecka 43, Film Noir. Film Noir är en mörk och ”dov” typ av fotografering väl lämpad för berättande. Så berätta för oss en historia med Film Noir.
Vecka 44, Synpunkt. Att ändra din synpunkt skapar ett annat perspektiv och används ofta av fotografer för att skapa intresse. Fota denna vecka från en annan persons synvinkel.
Vecka 45, Musikalisk. Musik är en del av själen, så låt det inspirera dig denna vecka.
Vecka 46, De sju dödssynderna. De sju dödssynderna är högmod/stolthet, girighet, lust, avund, frosseri, vrede, lättja. Berätta för oss en övertygande historia om en av dessa.
Vecka 47, Känslor. Reglerna för tredjedelar är så populära eftersom det är så mångsidigt. Den här veckan använder vi regeln för tredjedelar för att visa känslor.
Vecka 48, Aktuella händelser. Vad händer i världen idag? Bli inspirerad av aktuella händelser.
Vecka 49, Väder. Stormar är en kraftfull kraft av naturen. Visa oss ditt väder när det är bäst.
Vecka 50, Mönster. Mönster/repetition är en annan välkänd kompositionsregel, men har du någonsin försökt använda den i makrofotografi? Denna vecka får du göra det.
Vecka 51, Mat. Bli inspirerad av mat. En söt, god paus.
Vecka 52, Självporträtt. Under den första veckan tog du ett självporträtt och berättade för vem du tycker du är. För att avsluta detta ta ett självporträtt som visar oss vem andra tycker att du är.

Vecka 1:s fotoutmaning självporträtt utan att visa ansiktet blev en skuggbild på väggen med kameran i högsta hugg. Objektiv Canon RF50mm F1.8, inställning 1/125, F1.8, ISO AUTO. Med fotot vill jag visa ett självporträtt som visar mig som en som gillar att fotografera. Nu är jag igång och vissa av utmaningarna kommer att bli svåra men jag kommer att försöka att dela utmaningarna varje vecka även om jag inte är helt nöjd med resultatet, önska mig lycka till….

Resume av jul och nyår samt en 52 veckors fotoutmaning
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram