Fotoutmaning #2 tredjedelsregeln. Tredjedelsregeln är en klassisk fotoregel. Det är mer en guide, än en regel, som visar hur man ska placera motivet i bilden. En bild upplevs ofta harmonisk om en person som tittar åt höger på en bild är placerat lite åt vänster på bilden istället för mitt i. Det är även snyggare att inte ha så mycket luft ovanför huvudet på en person. Placera istället huvudet i den övre delen av bilden.
För att veta vart man ska placera personen (om det nu är det man fotograferar) så använder man tredjedelsregeln. Dela upp en bild i 9 lika stora delar med två lodräta och två vågräta “streck”. Placera motivet längs ett streck eller ännu bättre – där två streck korsar.
Strecken kan man antingen bara tänka sig när du tittar i kamerans sökare. Alternativt så väljer man att kameran ska vissa dessa streck. På vissa kamera modeller kan man nämligen få fram dessa stödlinjer. Eftersom alla kameramodeller fungerar olika måste man själv söka i kameran eller manualen för att se hur man gör. Nikon och Canon brukar kalla dessa “streck” för rutnät.
Först försökte jag applicera tredjedelsregeln på bilder jag tog under min PW.
Domkyrkans torn som är motivet sticker upp bakom Djäkneberget ligger i tredjedelsskärningen.

Mysigaste gatan i stan, Gustavsgatan, , här ligger husen på 1/3 vertikallinjen och inte mitt i så som jag brukar placera motiven när jag fotar.

Sedan provade jag fotoregeln inomhus också. Gottebordet som nu har blivit ett blombord med fin orkide som jag fick av snälla vänner på nyårsafton.

Det känns så luftigt och härligt nu i början av januari när alla julsakerna är undanplockade, det känns som en nystart och planer börjar formas i hjärnan om året som kommer. Ljuset kommer sakta tillbaka, dagarna blir längre och det känns i kroppen att vi har passerat den värsta vinterpuckeln. Idag hörde jag talgoxens pipande som ger en sådan där senvinterkänsla med löften om fina skidturer, fika utomhus i en hörna med lä och sol och man kan börja förså i studion aka växthuset.

Ett av mina nyårslöften är att göra matlådor till jobbet. Förra veckan gjorde jag en jättegod köttfärssås eller italiensk bollo, ragu, bolognese som låter lite mer fancy. Nu står det en gryta med pulled chicken på spisen som jag tänker äta med ris och en grönsallad. Det luktar jättegott, kycklingen är marinerad med tacokryddor och kokar nu i Coca Cola, soja, och saften från citron och apelsin. Jag återkommer med en recension om denna något udda rätt 🙂

Söndag och fotoutmaning #2
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram