Baka är terapeutiskt för mig, det har det inte alltid varit då jag varit osäker på bakandets mysterier. Men ju mer jag bakar ju bättre blir jag och nu kan jag faktiskt njuta lite av bakandet. Idag bakade jag bröd som skall få följa med till fjällhuset. Bakar svärmors grova limpa och grytbröd, och denna gång tänkte jag extra mycket på degvätskans temperatur, och att köra degen länge i electroluxen (som min Svärmor kallade hushållsmaskinen). Att knåda degen kraftigt i ca 10 minuter så att glutentrådarna blir starka, det är viktigt för att brödet skall bli saftigt luftigt och jäsa bra. Det är extra viktigt när brödet innehåller mycket fiberrika mjölsorter. Vetemjölet är det mjöl som innehåller mest gluten och som gör att brödet får bra volym.

Du vet att glutentrådarna är starka när degen ser smidig och blank ut.

Mellan bakning och tömning av möbler i vardagsrummet så passade jag på att plantera om mina pelargonier som stått kallt i snickarboden under vintern. I början av mars brukar jag väcka liv i mina pelargoner igen. Jag sätter fram växterna i ljuset på en plats med rumstemperatur och börjar vattna lite mer frekvent. Jag klipper ner pelargonerna till cirka 10 cm höjd. Vi får se om de tar sig…. De får stå i studion där det är 15 grader varmt, blir nog bra då får de vakna långsamt.

Det är lite körigt nu med golvslipning och allt vad det medför, årsmöte på måndag där det känns som om jag fixar allt i år, och så packa och förbereda inför resan till fjällhusen. Då är det bra att ha sina listor som man kan checka av.

Tänk på glutentrådarna
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram