Jag tänkte slänga gullrankan som jag haft i vardagsrummet men när jag såg i vilket fint skick den var i och efter att Hanna påpekat att den skulle göra sig bra i TV-hörnan. Så satte jag den där och det blev verkligen mer ombonat.

Ett sätt att få in mer grönska inomhus är att byta ut de traditionella gardinerna mot en grönskande växtgardin. En växtgardin kan bland annat rama in ett fönster, klättra på väggen eller längs med ett skåp. Oavsett var du placerar din växtgardin så blir resultatet harmoniskt och vackert samtidigt som hemmet blir mer levande.
Grunden för en fin växtgardin är att välja en klätterväxt som kan slingra sig. Några växter som passar bra som växtgardin är bland annat gullranka, silverranka, porslinsblomma, klätterkalla och murgröna.

Jag gjorde på det enklast sättet genom att plantera klätterväxten i en kruka och låta den få klättra sig upp från ena hörnet av fönsterbrädan. Har du ett skåp som står precis intill fönstret kan man även låta växten klättra därifrån. Det går även att skapa en växtgardin med utgångspunkt från hängande amplar. För att gullrankan ska slingra sig fint och växa där jag vill ha den behöver den fästas och få stöd. Antingen med små plastklämmor som är avsedda för klätterväxter eller med en genomskinlig tråd som fästs mellan två spikar, klätterväxten kan sedan slingra sig kring linan. Det går även att tejpa upp klätterväxten med vit eltejp.

Jag planterade om min gullranka i höstas, omplanteringen gör lättast på plats då slipper man ta ned den. Nu klarar sig gullrankan några år i sin nya kruka innan det är dags för omplantering igen.

Växtgardinen fick en ny plats
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram