Att köpa ny skid/skridsko/längd-jacka är något utav det roligaste man kan göra, i alla fall när det kommer till ny utrustning och om man gillar att utöva vinstersport. En ny jacka lyfter upp hela stämningen i backen, på isen eller i spåret och dessutom kan den göra så att hela aktiviten blir roligare eftersom man är torrare och varmare och allt det där man inte är med en gammal och trasig jacka. Nu hamnade jag i valet och kvalet kring skaljacka eller fodrad jacka. Om du som jag inte vet vad du ska välja kommer här några få fördelar och nackdelar med båda typerna.

Om du söker efter en riktigt slitstark och tålig jacka så är det förmodligen en skaljacka du ska köpa. Denna jacka är också vindtät samt vattentät och andas mycket bra, vilket är viktigt eftersom du annars blir kall av att ditt svett kyls ned intill din kropp. Skaljackan passar bra för dig som åker där det ofta är dåligt väder, det vill säga fuktigt väder med regn, dimma eller snö, eller om du är i ett varmt klimat. Är det kallt när du åker kan det krävas att du har någon varm tröja under skaljackan eftersom den inte värmer i sig speciellt mycket. Detta gör dock att du kan använda jackan långt in på våren.

En fodrad jacka är lite av motsatsen till skaljackan. Den är inte speciellt tålig eller slitstark. Den sitter inte lika tätt intill kroppen, speciellt inte om det är en dunjacka vi talar om. Men den värmer mycket mer än skaljackan. En fodrad jacka kräver således inte att du har någonting varmt under den, men du kan inte variera speciellt mycket om det blir väderomslag. En fodrad jacka passar dig bäst om du befinner dig på en plats där det ofta är många minusgrader.
Det bästa du kan göra är dock att kombinera dessa två och ha en av varje i din garderob. En skaljacka för varmare dagar och de dagar du ska köra offpist, och en fodrad jacka för de dagar då det är 15 minusgrader ute och du inte vill frysa. Har du möjlighet att ha två stycken skidjackor i garderoben så rekommenderar jag det starkt.

Jag valde en dunjacka den här gången en Everest W Expedition ni hittar den här
Jag ville ha den lite längre så att den går ned en bit över rumpan och den här blev perfekt.

Jag hade den på när jag åkte långfärdsskridskor på lunchen idag, 9 kilometer blev det och jackan var perfekt.

Jag fick en härlig timme på Västeråsfjärden, lagom mycket folk, sol och -7 grader, jag älskar vintern när den är så här.

Skaljacka eller fodrad
Märkt på:                        
Facebook
LinkedIn
Instagram