Jag älskar doften av nybakade pepparkakor som just nu sprider sig här hemma i Villa Ormberget. Att baka pepparkakor är det mest juliga jag kan tänka mig, förr om åren så var det en perfekt grej att göra tillsammans med barnen. Men i år fick jag baka ensam men inte helt ensam Anders julstädade kylskåpet och frysen och så lyssnade vi på Svenska Dagbladets Podd ledarredaktionen, mys på hög nivå om ni frågar mig.

I år gjorde jag eget pepparkakshus, jag har en form som man kan trycka ut väggar, tak och skorsten. Huset passar perfekt i glaskupan och jag brukar sätta pepparkakshuset som centerpiece mitt på julbordet. Förra året köpte jag färdiga delar till små pepparkakshus se r.

Han ser gladare ut än han är, men när han städar ut kylskåp och frys blir han alltid lite sur men det brukar gå över ganska fort. Jag tror han blir sur av att slänga gammal mat och att vi inte är duktigare på att använda det vi faktiskt har.

Vill du göra en enkel insats för klimatet kan du se till att minska matsvinnet hemma.
Idag uppstår majoriteten av allt matsvinn i hemmen.

Fakta om matsvinn:
En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.
Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat och slippa vara hungriga.
Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
Sammanlagt slängs alltså 37 kilo mat per person och år, för en familj på två vuxna och två barn handlar det om 148 kilo per år.
Ett matsvinn på 19 kilo i soptunnan skulle kunna motsvara över 40 måltider per år för en person (en lunch brukar väga ca 400-500 gram).
Ett matsvinn som hälls ut i vasken på 18 kilo skulle kunna motsvara 90 koppar kaffe (räknat på att en kaffekopp är 2 deciliter = 200 g).

Det får en att tänka lite eller hur? Pepparkakshuset är ett exempel på matsvinn….

Pepparkakshus och matsvinn
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram