3:e dagen på Milos åkte vi till Firiplaka en av Milos bästa stränder, men mina medresenärer var inte nöjda. Det var för mycket sand, för stark sol, för salt vatten …. Men jag gillade det och hade gärna stannat lite längre, men fick böja mig för resten av gänget. Jag känner mig lite mer grekisk än mina medresenärer, har baddräkten under kläderna så jag inte behöver byta om på stranden, har mina birken så det är lätt att att bara borsta bort sanden när den torkat och köra in fötterna i skorna. Men de andra de skall byta om under handdukar, ta på sig skor och sockar, jag tror jag fick vänta säkert 30 minuter på att de skulle bli klara. Till och med mannen som satt i kassan i affären där vi handlar frågade om jag var från grekland så det måste väl betyda något. Nästa boende som vi skall boka när vi åker tillbaka till Santorinin skulle ha pool enligt mina sandhatande medpassagerare, så nu har jag bokat med pool…..

Det gäller att blunda när man kör vägen ner till havet mot Firiplaka för att undvika att få sand i ögonen. Det sitter till och med varningsskyltar längs med vägen. När man är nere är det en liten promenad till stranden. Firiplaka omges, precis som alla stränder på sydkusten, av vackra ockrafärgade klippor. I bortre hörnet av stranden reser sig en mystisk klippa rakt upp ur havet, lite till höger om Hanna

Vi skulle gestikulera lite grekiskt….

Så bar det av från staranden med vår lilla hyrbil till den fina byn Plaka som är huvudstaden på Milos. Att det är öns huvudstad är lite märkligt eftersom Adamas är så mycket större och livligare. Det bor cirka 750 personer i Plaka och cirka 1 350 i Adamas. Plaka ligger högt och det är en beundransvärd utsikt från klippbranten som stupar ner mot Klima. Det är en by som ser ut så som man föreställer sig att en kykladisk by ska se ut: smala trånga gränder kantade av vitkalkade hus med färgglada dörrar och dito fönsterluckor, och mysiga tavernor med bord och stolar på små torg och i prång. Vi åt på en restaurang, En Plo som betyder “Om du seglar”, som visade sig ha den bästa och billigaste maten vi ätit här i Grekland.

Plaka var väl värt ett besök, mycket mer genuint än Oia och tydligen lika fina solnedgångar. Det bor också lite fast befolkning i Plaka vilket gör att den känns mer som en riktig by och inte bara en massa hotell och restauranger som i Oia. Sista dagen på Milos tillbringar vi på Polonias egen strand som har visat sig vara den bästa på Ön, i alla fall när det blåser från Norr som det gör idag. Imorgon åker vi mot Santorini om inte färjorna är inställda p.g.a stormen, Kalimera.

Är det bara jag som gillar stränder
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram