Torsdagen för två veckor sedan tog jag på mig min nya vårjacka och mina nya sneakers till jobbet. Det skulle jag inte gjort, vintern slog tillbaka med både snö och kyla. Vinterjackan och vinterkängorna åkte på igen när jag stretade mot kontoret i snöstormen, oj vad kallt det blev. Det blev en variant på trenchcoaten, en carcoat från Gants. Jag tycker att trenchen är snygg på andra men själv känner jag mig som en agent/detektiv, car coaten är lite kortare och passar min kropp bättre. Och till det mina fina nya Sneakers från Steve Madden.

Gant kan det här med snygga paket, jag blev så glad när jag packade upp rocken ur en fin kartong med siden papper och information i ett tjockt lyxigt kuvert.

Men efter påsken som skall firas i norska i fjällhuset, ser det ut som om våren återvänder och jag kan använda min fina kappa igen.

Har just kommit tillbaka från ett luffs pass på 8 km, jag kör 2 minuter jogg, 4 min snabb gång 10 omgångar, det känns bra. Det gäller att öka sakta så man inte överbelastar knän och senor. Nu är det ju ljust ute ända till halv åtta och idag hörde jag koltrasten igen, han har varit tyst nu när vintern kom tillbaka.
Skall börja skriva lista inför påskturen till fjällhuset, vi blir 12 stycken som firar påsk tillsammans i år. Jag ser så mycket fram emot att få komma upp på fjället igen, mina skidor står och väntar på mig jag lämnade kvar dem förra gången. Jag har firat påsk på Tyribu, namnet på fjällhuset, sedan 1992. När hanna föddes 1998 och när vi bodde i USA 2001 och när min pappa fick hjärtinfark 2008 var vi inte där, så jag har firat 27 påskar på fjället, snacka om tradition. Anders har nog firat minst 55 påskar på Tyribu, påsken är stor i Norge, Norrmän tillbringar gärna påsken i en hytte tillsammans med vänner och familj. I aftonbladet stod det: Man går turskidor med ryggsäcken fylld med turchokladen Kvikklunsj och apelsiner. De grillar korv i utomhus och äter lunch i en skavle, snödriva.
Under påsken äter norrmännen totalt 20 miljoner apelsiner, vilket motsvarar fyra stycken per person, i snitt. Många ordnar informella tävlingar i skidhopp och längdåkning där man tävlar mot grannarna i stugan bredvid om att vinna roliga priser. Kriminalhistorier, påskekrim, i både bok- och tv-form och frågesporter är också en del av den norska påsktraditionen.

Och detta var verkligen på pricken hur en norsk påsk firas, nu längtar jag ännu mer….

Jag jinxade våren
Märkt på:                    
Facebook
LinkedIn
Instagram