Den plottriga, överhopade och röriga inredning är inne. Är trenden ClutterCore den frigörelse våra perfekta hem behöver. Borta är Marie Kondo, den japanska livsstilprofilen som gjort ett ett prydligt hem synonymt med ett prydligt inre. Marie meddelade för ett tag sedan att hon slutat städa, det är viktigare att umgås med min bebis. En hel värld stannade upp med dammvipporna i hand…. På Tiktok trendar inredningstermen “Cluttercore” där den tidigare så tillrättalagda Instagram-estetiken byts mot något som kan liknas vid stökiga tonårsrum. Cluttercore blir en motreaktion mot det ordnade och städade. Att ha ett stökigt hem är att bryta sig loss lite, lite grann från kravlistan vi har i våra liv.

Det närmaste jag kan komma Cluttercore är köksbänken där jag har kaffekokare, vattenkokare och fina saker som jag tycker om.

Inte riktigt cluttercore i vardagsrummet men halvvägs kanske…

Cluttercore är ett sätt att kontrollera lite kaos och ha det stökigt på ett snyggt sätt. Man måste skilja på stök och smuts. Stök är charmigt, kreativt och busigt, medan smuts lätt blir ohygieniskt. Det vill vi inte. Det städade hemmet är ett ideal, men verkligheten pockar på och alla har vi lite stökigt då och då. Vi måste inse att det finns begränsningar och att man inte är misslyckad av lite stök.
En mästare på Cluttercore är Hannes Mauritzon som jag följer på Instagram, hannesmauritzson. Hannes tror att det finns en mental hälsoaspekt av att ha lite stökigt hemma. Under en längre tid har vi sett de minimalistiska hemmen och människors perfekta liv speglas på sociala medier. Nu börjar en ny typ av inredningsstil leta sig fram där det bråkiga, stökiga, livfulla och lekfulla tar plats. Det gör att hemmet blir mer av en spegel av våra intressen och stilar, snarare än att vara något som anses godkänt av vad andra tycker. Hannes tips till stilen Cluttercore är att gruppera saker i mindre kluster och blanda detaljer och dekorationer i olika höjder. Det gör att ögat dras till olika delar av hemmet snarare är att det tvingas hoppa mellan enstaka ting på spridda platser och höjder. Skapa stilleben som får ögat intresserat. Ett enkelt exempel fär en skänk är en lampa på fot, några böcker där det ovanpå står en vas och vid sidan om en liten ljuslykta. De ting som står framme är saker vi faktiskt tycker om, som här i lilla vardagsrummet i Gamstugan.

Jag kommer att tänka mer Cluttercore när jag inreder framöver. Att våga har mer av mina favoritprylar framme men presenterade på ett organiserat sätt så att det ändå känns harmoniskt, lugnande och självklart.

Nya inredningstrenden “Clutter Core”
Märkt på:                
Facebook
LinkedIn
Instagram