Med siktlinjer menas de platser i huset som har genomsikt, det vill säga de ställen och linjer i bostaden där man kan se fler än ett rum i taget. Om man inte känner sina siktlinjer är det väldigt lätt att bli närsynt när man möblerar, att man bara ser det rum man för tillfället håller på med. Men, en viktig faktor för att lyckas få till en sammanhållen inredning i ett hem är att hålla en röd tråd och planera inredningen så att den håller ihop längs husets viktigaste siktlinjer.
I villa Ormberget finns det flera platser där man kan se fler än ett rum i taget. Jag har utgått från ställen där jag oftast befinna mig, exempelvis hallen, kök/matplats och vardagsrummet. Finns det färger eller material i angränsande rum att leka med? Eller kan någon möbelformgivare eller möbelleverantörs produkter få återkomma på fler ställen? Kanske finns det en utsikt som kan förstärkas eller användas för att färgsätta inredningen på insidan? Dra streck mellan dörröppningarna på en kopia av er planlösning så blir det tydligt vilka rum som bör hänga ihop inredningsmässigt för att skapa en harmonisk helhet.

Siktlinje från hallen in till köket, här binds hallen ihop med köket genom liknande träslag i de båda rummen, teakbyrå i hallen gifter sig med träluckorna i köket.

Siktlinje genom vardagsrummet från matplats till vardagsrum. Här knyts rummen ihop med växter, materialet i sofforna och gardinerna men också genom träslag i matbord med kornischerna i fönstren.

Första siktlinjen när man kommer upp på andra våningen. Här knyts sovrummet ihop med hallen av ullmattan i sovrummet med liknande ullmatta i TV hörnan.

I änden av hallen på övervåningen ser man Studion som ett litet smycke. De vita väggarna och taket i hallen tas upp av det vita taket och draperiväggen i Studion.

Därför skall du bry dig om dina siktlinjer
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram