Det blir så härligt med snö, den dämpar ljuden och lyser upp mörka december och man får den när perfekta julkänslan. Dags att plocka fram längdskidorna och leta upp närmaste spår, finns det någon bättre är skidåkning. Imorgon efter jobbet skall jag plocka fram skidorna och köra några varv i spåret.

Idag fick jag upp ljusslingan på balkongen och fyllde på förrådet med släta saffransbullar den förra omgången tog slut i söndags.
Villa Ormberget inbäddat i ett tjockt lager snö med stjärnor i alla fönster, december blir så mycket mysigare med lite snö.

Tänk att vi bott här på toppen av Ormberget i snart 10 år. Jag trivs så bra här, 10 minuters promenad till centrum, högsta läget i hela staden med en glimt av sjöutsikt, området ligger skyddat inga genomfartsleder, lagom stor trädgård och gott om plats när barnen kommer och hälsar på. Vårt hus behövde mycket ömhet och kärlek när vi flyttade in 2013, något som det inte fått på länge. 1991 var vi på en visning av detta hus. Då bodde ägarna till de som byggt huset (1959) fortfarande här. Vi ville gärna köpa huset men det passade inte in i vårt livsmönster just då. Året efter flyttade vi till USA.
När vi (läs jag) bestämde oss (läs mig) för att flytta in till staden, 2013, från vårt fina hus på Örtagården. Dagen efter jag lade ut vårt dåvarande hus på hemnet till försäljning dök detta hus upp till försäljning . Vi gick på visning, och det visade sig att huset var väldigt eftersatt och det fordrades mycket jobb för att få det beboeligt. Jag gav därför upp projekt Stenbrottet och tänkte att det får bli något annat hus. Men jag följde med på hemnet och höll det under bevakning. När vi så fick sålt vårt hus slog vi till och köpte detta. 
Nu har vi bott här i över 10 år och renoverat huset efter hand,. Nästa stora projekt är att slipa fiskbensparketten och bygga en platsbyggd bokhylla i vardagsrummet.
Vårt hus är med i ett bevarandeprogram som betyder att man vill skapa en grund för den framtida vården av bebyggelsen i tätorten inför framtiden.
Ett område som är en del av ett bevarande program är särskilt värdefullt och bör skyddas mot förvanskning.
En annan viktig bakgrund är det ökade samhällsekonomiska intresset för energibesparande åtgärder i den äldre bebyggelsen.
Detta har ökat riskerna för att arkitektoniska och kulturhistoriska värden går till spillo genom olämpliga åtgärder. Och husen på stenbrottet är väldigt tidstypiska för 50-talet med sitt gula tegel, asymetriska sadeltak och bruna dörrsnickerier.
Det gäller alltså att bevara och som i vårt fall förstärka det härliga 50-talet.

Snö, snow, lumi, sne neige, schnee, nieve, nevicare, snjor…
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram