Hemstäd är en av mina bästa life-hacks. Varannan torsdag har vi 4 timmar med Hemfrid som städar hela huset. 4 timmar varannan vecka passar perfekt för Anders och mig som inte stökar ner allt för mycket under veckorna, annat var det med två barn och en hund. Särskilt skönt den här gången med städningen after att allt julpynt var bortplockat, så nu känns det extra rent och luftigt här hemma. Hemstädningen är extra välkommen runt större högtider och under tiden då sommarhusen är öppna och jag har flera hus att hålla efter.
Smulfritt i vårt fina kök.

Anders fick fina vardagsbestick av mig i julklapp. Våra gamla bestick, Boda Oval Steel i borstad stål, hade decimerats över åren (22 år) och tillverkas inte längre. Anders ville ha Bernadotte George Jensen besticken och jag tycker att de är så snygga. I födelsedagspresent fick jag salt- och pepparströare av mamma.

Jag tycker fortfarande att våra gamla bestick är snygga men problemet är att de inte tillverkas längre och att det är svårt att hitta dem på auktioner eller loppisar. Att tänka på när man investerar i lite dyrare bestick:
– Jämför längden på besticken med de tallrikar du vill använda dem till.
– Släta bestick är mer lättskötta. På mönstrade, pressade eller smidda bestick med dekor i relief kan det lätt fastna matrester så de är svårare att rengöra.
– Mattborstad yta är oftast känsligare för repor och andra ytskador än blankpolerade bestick. Alltså tvärtemot vad många tror.
– Kontrollera att besticken är polerade mellan pinnarna på gaffeln, annars kan det lätt samlas bakterier där även efter diskning. 
– Stålbestick som är märkta med 18/10 eller 18/8 håller hög stålkvalitet och har lång livslängd. Den första siffran (18) anger procentandelen krom. Nästa (10, 8 eller 0) anger procentandelen nickel.
– Rostfritt stål finns med och utan nickel. Utan nickel påverkas bestick lättare av syrarika livsmedel.
– Ju mindre ett bestick väger, desto lättare böjs det.
– Köp bestick som kan kompletteras över tid. Då blir det inte bara en kostnad idag utan en investering för livet.

Jag brukar ofta använda våra fina silverbestick när vi skall duka lite lyxigare men våra nya bestick kommer vi att använda både till vardags och till lite finare dukningar. Besticken blir en sorts cross over bestick som kommer att användas ofta och jag blir glad varje gång jag ser dem. Ni som hängt här inne på Åsas Blogg vet ju hur förtjust jag är i att duka.

Men igår blev det fultacos (Santa Maria) framför öppna spisen med ett gott vin, Ola kom förbi och gjorde oss sällskap tills på spåret körde igång.
En bra fredagskväll helt enkelt.

Starta helgen med ett rent hus och fultacos
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram