Våra orkideer har blommat för fullt hela sommaren, de har varit helt fantastiska. Men nu när det blev kallare ute och elementen blir varmare så trivs inte orkideerna så bra på fönsterbrädan ovanför de varma elementen. Under vintertid blir det oftast torrt, speciellt om man har element hemma. Och eftersom orkidéer gillar en luftfuktighet på mellan 50-80 procent kan man höja innerkrukan några centimeter genom att ställa den på några stenar och därefter hälla lite vatten i ytterkrukan. Men se till att vattnet inte kommer i kontakt med innerkrukan. Du kan även duscha blomman med sprayflaska varje dag, dock inte på själva blommorna.  Och så är det bra om man flyttar blommorna så att de inte står precis ovanför elementet, så därför tog jag in det fina bambubordet som jag haft på uteplatsen.

På vintern trivs orkidén bäst på en ljus plats (öst- och västfönster är att föredra) och på sommaren ska den skyddas mot direkt sol, annars kan bladen bli svedda. De vanligaste orkidéerna gillar vanlig rumstemperatur. Får de dessutom stå lite svalare nattetid kan detta gynna omblomning.

Ett trick för att bättra på blombildningen är att låta orkidén under en period få olika dag- och nattemperaturer. På sommaren går det till exempel utmärkt att ställa den utomhus. Ska du vädra hemma i minusgrader, tänk då på att först flytta undan plantan.

 

 

Nu skall vi se om blommorna trivs lite bättre på sitt fina blombord. Krukorna är så kallade Bulkrukor från Skultuna Mässingbruk, inropade på auktion.
Fortfarande mycket på jobbet men jag kommer att försöka komma iväg på lunchträningen imorgon i alla fall. Träning är ju bäst mot stress så då är det dumt att dra in på det. Så här säger läkaren Anders Ohlsson:

När vi blir stressade ökar nivåerna av kortisol i blodet vilket i det långa loppet kan bryta ned hjärnan. När vi tränar ökar också kortisolnivåerna – men efteråt sjunker de till en lägre nivå än innan. Ju mer vi tränar desto mindre ökar kortisolet – och desto mer sjunker nivån efteråt. På så sätt blir all fysisk träning en slags träning på att hantera stress.

– Jag tror inte att man kan överskatta hur viktig träningen är för vår stresshantering. Alla har ett vardagspussel som ska läggas men att ta bort stressen ur livet är inte alltid realistiskt. Jag tror rätt väg att gå är att göra oss mer stressresistenta – och då finns det ingenting som är lika effektivt som träning, säger Anders Hansen.
Så träning imorgon alltså.

Följ mig
Blombord till orkideerna
Märkt på:        

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *