I sommar skall jag jag skapa flera Portager ute vid sommarhusen. Fransmännen var föregångare i konsten att mixa blommor och grönsaker i sina jardins potager, ‘trädgård för grytan’.

Pallkragen är perfekt för potager-tänket, jag skall blanda luktärtor, ringblommor, med persilja, kålrabbi, sallad. Man kan ställa odlingsbäddarna i mönster och arrangera fina klätterställningar i mitten. Vårlökar ger fägring tidigt på säsongen.
Fem tips för potager i pallkrage och odlingslåda:
1. Välj några växter som ger höjd, gärna med en vacker klätterställning, som luktärtor.
2. Lek med färger för kontrast, friskt gröna persiljeblad och vinröd kålrabbi eller limefärgad sallat och orange ringblommor.
3. Odla blommor som avlöser varandra, vårlökar, luktärt och sedan dahlia till exempel.
4. Ett litet träd är snyggt och lättskött i centrum. Välj uppstammade bärbuskar eller fruktträd på svagväxande grundstam.
5. Matcha växter som främjar varandra: vitlök avskräcker sniglar som gillar tagetes och sallad. Kålväxternas djupa rotsystem kan kombineras med lavendel som får stå kvar i landet år efter år och vars doft avskräcker kålflugan.

Än så länge har jag bara en pallkrage men i sommar kommer det att bli åtmisntone 2 till. Jag tänker bygga dem själv och måla i falu svart. I min enda pallkrage har jag odlat dill, persilja, gräslök, tomater och jordgubbar. Dillen åt sniglarna upp och jordgubbarna tog fåglarna, så jag har inte varit sådär enormt framgångsik med min pallkrageodling.

Här ligger den min enda pallkrage , funderar på att lägga till 2 hemmagjorda pallkragar nedanför muren det kan kanske bli snyggt. Och så blanda ätbart med bommor som ringblommor och luktärtor.

Sommaren 2019 plockade jag tomater långt in i oktober.

Se så grönt och fint det var i maj förra året, vi är inte riktigt där än känner jag. Enligt YR skulle det bli kallt och regnigt i natt och imorgon så nu knäpper det i elementen och knastrar i öppna spisen, japp jag är ute i sommarhuset. Jag tänkte ha hemmakontor på Ön några dagar även fast väderprognosen inte ser jättelovande ut, vinden viner utanför och det har börjat regna. Jag vill gärna komma ut kolla att vattenrören håller tätt och checka musfällorna, allt såg bra ut inget läckage och inga möss i fällorna.

Potager, blommor i grönsakslandet
Märkt på:                                
Facebook
LinkedIn
Instagram