Kulturstigen på Ridön en tur genom marker med mycket historia från 1600-tal. Vi stannade till vid jätteken, i smedjan, vid varvet och vid naturplatsen vid Lybecks Sten. Vi vandrade genom unik natur som är typisk för Mälararkipelagen, genom en öbygd där 1600-talet fortfarande vibrerar i luften. Vårt först stopp var vid Lybecks sten där det finns badplats, vindskydd och ett picknickbord där vi drack vårt kaffe. Vi fortsatte vår vandring förbi Torparstadens båtklubb, den gamla jätteeken som mäter över 4 metere i omkrets. Vi gick förbi Kurö gård där den gamla smedjan där järnet formats till öbornas nyttoredskap. Vi passerade skeppsvarvet där regalskepp byggts, lövängen med dess hasselbuskar och den stora gammelgranen med sitt myller av spindlar. Vi började och slutade vår vandring här på Ormbergs brygga. Tack Shlomy för skjuts fram och tillbaka med båten.

Längs stigen finns det trevliga och informativa skyltar vid särskilt intressanta sevärdheter, naturmiljöer och kulturhistoriska platser. Natur- och kulturstigen följer befintliga vandringsleder och grusvägar. Vandringslederna är markerade med orange färg, oftast på träd, även där natur- och kulturstigen inte löper. När vi steg i land så fanns det en låda med kartor över Ridön som vi använde oss av och de var helt perfekta att följa.

Naturen skifftar mellan lövskog, enbuskage och granar.

En jätte-ek som är 350 år gammal.

Min kära medvandrare, Edden, Anna och Haley, tack för att jag fick följa med. Snart blir det Landsberget runt….

Cafe Magasinet ligger mitt på ön, vi åt vår medhavda lunch och köpte glass till efterrätt här.

Och så var cirkeln sluten och vi var tillbaka till Ormbergs brygga efter 16 km utan vare sig skavsår, mygg eller broms. Jag kan verkligen rekommendera Ridöns naturstigar, har man inte egen båt går det regelbunden trafik från Västerås ut till Ön 3 gånger per dag.

Och därborta på andra sidan vattnet ser man vår egen Ö, Strömskär.

Ridön runt på vackra naturstigar
Facebook
LinkedIn
Instagram