Croque monsieur är en varm dubbelsmörgås med skinka och ost (till exempel gruyère), som steks eller grillas. Ibland doppas brödet i vispat ägg före tillagningen. Croque monsieur har sitt ursprung i Frankrike som snabbmat på kaféer och barer. Enligt Larousse cuisine serverades den första i Paris 1910. Det finns varianter där smörgåsen täcks av mornay- eller béchamelsås. Om man lägger ett stekt ägg ovanpå rätten kallas den Croque madame. Ursprunget till namnet är osäkert, men kommer från det franska verbet croquer (‘knapra’, ‘mumsa’). Croque är även franskans ord för ‘att steka’.

Idag gjorde jag en liten twist på den klassiska rätten, en så kallad Croque Sriracha för den magiska ingrediensen är sriracha mayo.

Ingredienserna
Franskt Lantbröd Surdeg 4 skivor
Sallad
Grillad kyckling
Röd lök
Stekt bacon
Sriracha mayo

Täck smörgåsen med en brödskiva, tryck ihop lite försiktigt lägg i ugnen på 250 grader grill eller i en smårgåstoaster.
Dela smörgåsen på diagonalen och ät den med en grönsallad, mums.

Just nu är det helt hysteriskt på jobbet och jag börjar känna pressen, nu är det viktigt att inte fuska med träningen eller sömnen. Det går bra att jobba hårt om man vet att det är övergående så nu är det bara att hugga i ett tag och veta att det kommer att bli lugnare snart…. Men först en helg med målningsarbete hos kompisarna som behövde lite hjälp, finns det något trevligare sätt att umgås än att jobba tillsammans.
Men först lite fredagsmys här hemma med lite god mat och gott vin.

En Croque Monsieur a la Åsa
Märkt på:                    
Facebook
LinkedIn
Instagram