Jag bakar inte mycket förutom till de stora högtiderna och då särskilt till jul. I år skall vi fira jul med hela Norska släkten och alla skall bidra med något till Julelunchen. Så nu förbereder jag svärmors kneipp, det brukar ta några bakningar innan jag får till det , så jag tänkte baka några omgångar och se till att jag får med mig de bästa bröden till Norge.

Svärmor Berits recept på Kneipp:

Ingredienser
½ paket (25 g) KronJäst för Matbröd,
färsk 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg
färsk 5 dl (500 g) vatten, ljummet
8 dl (480 g) vetemjöl special
1,5 dl (90 g) rågmjöl, stenmalet
3 dl (180 g) grahamsmjöl
1,5 dl (90 g) rågmjöl, grovt
2 tsk (12 g) salt
2 msk (26 g) matolja
1. Lös jästen i vattnet. Blanda sedan ner alla ingredienser förutom saltet.
2. Arbeta degen 2 minuter långsamt sedan 6 minuter snabbt i maskin eller 15-20 minuter för hand.
3. Tillsätt saltet och fortsätt blanda degen snabbt 2-3 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen rund, lägg tillbaka degen i bunken.
5. Täck degen med plast eller bakduk och låt jäsa i ca 25 minuter.
6. Dela degen i två delar och forma till limpor.
7. Doppa bröden i grahamsmjöl.
8. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i ca 60-90 minuter under bakduk.
9. Sätt ugnen på 250°C, och sätt in en långpanna i botten på ugnen.
10. Snitta bröden precis innan de sätts in i ugnen.
11. Sätt in bröden på 250°C och släng in ½ dl vatten på den heta plåten i botten av ugnen och sänk ugnen till 220°C.
12. Baka bröden i ca 20-25 min eller till brödets innertemperatur når 96-98°C. 13. Låt brödet svalna på galler.

På wikipedia kan man läsa följande:

Kneippbröd är ett matbröd i Norge, som är baserat på vetemjöl. Kneippbröd har sitt namn efter den tyske prästen och hälsoprofeten Sebastian Kneipp, som framför allt är känd för att ha utvecklat en vattenkur, kneippkuren. Sebastian Kneipp gjorde också ett recept på ett bröd avsett för människor med matsmältningsproblem och som var ett mörkt bröd. Det kom till Norge med förlagsbokhållaren Søren Mittet, som tog med sig receptet hem efter en kurvistelse på Bad Wörishofen i Bayern. Oslobageriet Baker Hansen AS fick i december 1894 skriftligt godkännande av Sebastian Kneipp för att baka och sälja brödet, varefter namnet snabbt kom i användning också av andra norska bagerier. Kneippbröd var också en av de centrala delarna av Oslofrokosten, det som la grunden till den norska “matpakkekulturen”, och som serverades till alla skolbarn i Oslo-området från 1935. Sebastian Kneipps originalrecept innehåller mer grovt mjöl än vad som används i dagens kneippbröd. I Norge idag konsumeras mer matbröd per person än i något annat land i Europa, och kneippbröd är det populäraraste matbrödet. Det säljs mer än 60 miljoner färska kneippbröd per år i Norge.

Det skall bli så skönt med helg, jag behöver det verkligen just nu. Vi skall täcka båten, kratta löv, dricka glögg, elda i brasan och fira farsdag hos Hanna i Örebro. Så skall jag hänga upp nya gardiner i vardagsrummet som jag skickat efter, beigea, färgen ser bra ut. De vita gardinerna som jag haft i vardagsrummet sedan vi flyttade in skall tvättas och lägga undan, kanske tyget kan användas till att klä om min hemmagjorda soffa i Andersstugan, vitt kan kanske vara snyggt? Trevlig helg 🙂

Svärmors recept på Kneipp
Facebook
LinkedIn
Instagram