Även om jag skrev i förra inlägget att jag vill köpa nya soffor till vardagsrummet så har jag på de senare åren har jag dragit ned på att handla inredning till hemmet. Jag önskar mig mycket men kommer ofta inte till skott att köpa nytt, våra soffor till exempel har vi haft i snart 20 år. När vi flyttade till Villa Ormberget köpte vi de nya möblerna som behövdes på auktion och begagnat. Jag klädde om matstolar och köksstolarna med nytt tyg, upcycling kallas det visst med ett finare ord. Jag har även dragit ned på inredningsdetaljer, flyttar hellre runt de jag redan har. En lampskärm fick byta plats från lampan med teakfot i sovrummet till lampan med mässingfot som jag fick av mamma för några år sedan. Jag passade också på att flytta om lite på fönsterbrädan i vardagsrummet.

Rottingstolarna köpte jag för 19 år sedan i en inredningsaffär, Village (tack Annika för att du påminde mig) jag var säkert inne en sväng varje dag i den affären. Stolarna är designade av Therese Sennerholt och är jättesköna att sitta i. Jag skall klä om dynorna med samma tyg som jag använde på matstolarna, det skall bli mitt mål för helgen. Bordet på bockben hittade vi i Anders mormors hus för säkert 30 år sedan, vi har lutat av det och sänkt bordet så att det passar som soffbord.

Mässinglampan som fick en “ny” grön sammetsskärm. Buddahuvudet köpte jag inför en hemmahosfotografering som gjordes i Villa Ormberget för snart 4 år sedan se här.

5 tips för hållbar inredning:
 Försök satsa på möbelklassiker som håller länge, undvik slit och släng.
 Köp second hand och vintage.
 Styla om gamla möbler. Är du trött på det du har – gör något nytt av det gamla.
 Handla medvetet! Köp möbler och innovativa accessoarer som är tillverkade på ett miljövänligt sätt.
 Recycla – släng inte! Återanvänd, sälj, eller lämna till återvinning.

Om man tycker om inredning men samtidigt vill värna klimat och miljö så använd det du har i första hand och förnya enbart med secondhand – det gör en enorm skillnad. Svenskarnas inredningskonsumtion har gått upp med 20,4% sedan 2010 och ändå tror vi att den har MINSKAT, så vi har rätt dålig koll på hur mycket prylar vi faktiskt köper. Myrorna får in 18 ton möbler och prylar varje dag, så vi behåller dessutom inte allt vi köper. Kanske vi kan hjälpas åt att prata mer om vad som gör ett hem härligt att leva i snarare än hur det ska se ut för att vara snyggt kanske vi kan älska inredning på ett mer hållbart och mindre prestationsdrivet sätt.
Om man skall köpa nytt tänk på att skilja på begär och behov, och att inse att vi påverkas mer av kortlivade trender än vi kanske tror. Jag brukar tänka på om att alltid tänka ”hade jag köpt denna för fem år sedan? Och kommer jag att behålla den i minst fem år?” för att inte falla dit på trendiga trendmarkörer som snart känns passé. Om vi verkligen behöver något och inte hittar det på begagnatmarknaden är det så klart bra att låta köpet ta tid, leta miljömärkningar, fundera över var och hur saker producerats, kolla hur transparenta företagen är kring hållbarhet och arbetsvillkor och försöka köpa saker i så bra kvalitet som möjligt så att de håller över tid.

Jag avslutar med dessa fina ljusstakar i mässing där några är ärvda och några köpta på auktion, det får sätta fredagsstämmningen här på Åsas Blogg idag. Trevlig helg på er där ute, jag vet att ni är ca 1500 varje dag som kikar in här varje dag.

Att inreda med det du har hemma
Märkt på:                

2 reaktion på “Att inreda med det du har hemma

 • 2021-11-19 kl. 15:40
  Permalänk

  Village? En riktig favoritbutik för mig. Saknar den.
  Trevlig helg!
  Annika

  • 2021-11-19 kl. 19:27
   Permalänk

   Ja just det, Village var det. Tack Annika ha en trevlig helg ❤️

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram