Många bloggare som jag följer börjar skriva hur de längtar efter våren redan nu i Januari. Jag försöker att inte längta till ”sen” utan försöker att njuta här och nu. Jag vill inte baka saffransbullar i augusti, semlor i november elle springa på blomsterängar i januari. Det är en skillnad att längta till helgen, till nästa stora högtid eller till en inplanerad resa men försök att att leva i nuet det kan ta bort lite av stressen, upplevelsen av att vara på fel plats. För det där “sen” kommer förr eller senare vare sig vi vill eller inte så varför inte passa på att njuta och vara härvarande. Nuet är borta imorgon men kanske fyllde du det med något fint som ger dig ett minne för livet, nuet är unikt men “sen” finns ju alltid där framför dig.
När barnen var riktigt små kändes “nuet” som väldigt utdraget och segt, jag var ingen stor fan av bäbistiden. Men sedan när barnen blev större blev det viktigt att leva i nuet och skapa fina minnen med barnen under deras uppväxt.

Men Januari är väl en månad som man bara skall ta sig igenom, vad finns det att njuta av nu? Att titta på det fina norrskenet som visade sig förra helgen är ett bra exempel på ett njut, åka skidor eller skridskor, att gå över isen till sommarhusen är sådana saker som jag brukar njuta av i Januari. Att köpa årets första tulpaner, elda i öppna spisen, att ta långa PW i snön med mina härliga Icebuggs är andra saker som förgyller min vardag i Januari.

Idag står det 12 km på min träningsklocka, 3 promenader med Molly plus en PW på 7 km. Och så har jag träningsvärk på framsidan av låren, jag har börjat träna mig på att sitta på huk det skall vara bra för smidigheten.

Att sitta på huk är egentligen en viloposition som vi utan problem ska kunna sitta långa perioder i. Småbarn klarar av det utan problem! Men våra stillasittande livsstilar (på stolar) gör att vi gradvis förlorar denna förmåga om vi inte fortsätter träna den.
Har du varit i Asien? Då har du säkert sett att de flesta vuxna kan sitta på huk i flera timmar. De sitter på huk när de äter, samtalar, väntar på bussen eller bara vilar. Det är alltså möjligt att komma ner på huk även i vuxen ålder.
Men många människor kommer inte ner på huk, inte jag i alla fall . Det uppstår kramp i ljumskar, benen domnar och det gör ont i ländryggen efter bara några sekunder. Svettigt blir det också!

Fördelarna med att kunna sitta på huk är många.
1. Huksittande utmanar rörligheten i dina fotleder, knän, höfter, din rygg samt fram- och baksidan av benen. 
Det är alltså en effektiv rörlighetsövning.
Rörligare leder bidrar till en smidigare kropp som kan röra sig effektivt och en välfungerande kropp minskar risken för skador. 
Rörliga fotleder är viktigt för att kunna aktivera sätesmuskulaturen när vi går och springer. Är du stel i anklarna (vilket är många personers svaga punkt i huksittandet) kommer du inte kunna koppla på rumpmuskulaturen ordentligt. Det kan i sin tur leda till instabilitet i knän, ländryggen och höfterna.
2. Sitter du på huk utmanar du cirkulationen i benen och lederna vid höften. Då säger du till kroppen att den måste öka antalet blodkärl i benen vilket leder till en bättre cirkulation.  Ett bra huksittande kan därför göra att du blir kvitt ont i knän, fotleder och höfter.
3. Att sitta på huk är bra för matsmältningen då magen får sig en massage i mag- och tarmkanalen. Huksittande under dina toalettbesök underlättar även tarmtömningen för att du hamnar i en sådan position att ändtarmen öppnas helt. 

Hur ser ett bra huksittande ut? 
Hur brett du står med höfterna beror helt på hur din anatomi ser ut. Om du står smalt eller brett med fötterna och om dina fötter pekar fram eller lite åt sidan spelar ingen roll, gör det som känns bra för dig. Det viktiga är att dina knän har förmågan att peka åt samma håll som tårna.
Och nej, det är inte farligt om knäna går framför tårna.  
Kommer du inte ner helt kan du lägga några tidningar under hälarna för att komma upp lite på tå eller så håller du i något framför dig så att du undviker att ramla bakåt. Därifrån får du öva på att gradvis kunna komma djupare och djupare ner. 
Du kan även sitta på huk när du borstar tänderna, läser en bok, tittar på tv, sitter vid datorn eller i samband med ett träningspass.

Så nu har jag som plan att köra 3 gånger 10 huksittningar, varje huksittning ca 20 sekunder, vid tre tillfällen under dagen.

En liten reflektion i Januari
Märkt på:                        

2 reaktion på “En liten reflektion i Januari

 • 2022-01-21 kl. 09:03
  Permalänk

  Håller med! Varför ska allt snabbas på hela tiden. Folk i allmänhet är väl redan tillräckligt stressade som det är. Jag gillar att följa årstiderna. Sen är det alltid trevligt att ha saker att se fram emot men det är ju något annat. Känner igen raden om saffransbullar i augusti etc från en annan blogg och håller bara med.
  Njut av det som är nu och önskar en trevlig helg!
  Annika

  • 2022-01-22 kl. 05:43
   Permalänk

   Eller hur Annika ❤️

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram