Jag fick så fin respons på förra inlägget om att njuta av nuet, ett njut just nu i Januari är blodapelsinerna som är i säsong
Under våra kallaste månader är de solmogna blodapelsinerna som allra bäst.Varifrån kommer blodapelsinen? Nästan alla blodapelsiner odlas på Sicilien i Italien och det italienska namnet för blodapelsin är Arancia Rossa. Det är nära vulkanen Etna som blodapelsinen får sin speciella sötma och saftighet från det sicilianska mikroklimatet med kalla nätter, varma dagar och en bra blandning av regn och sol.
Varför heter det blodapelsin? Ju kallare nätterna är på Sicilien, desto rödare blir blodapelsinerna. Det är de stora temperaturskillnaderna som gör att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin. Ämnet skyddar mot kylan och ger också den vackra röda färgen som gett uphov till fruktens namn. Apelsin betyder nämligen ”äpple från Kina” och blodapelsinen har fått sitt tillägg från det rödfärgade fruktköttets färg!

Ett annat njut är solnedgången sett från mitt hemmakontor.

Arancia rossa aka blodapelsin
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram