Idag stod det rensa ut böcker ur bokhyllan på månadens tema “rensa, städa, slänga”, och jag fick fin hjälp av Anders. Alltså han var så rädd att jag skulle rensa ut fel böcker att han tog över helt. Vi, jag skriver vi för jag var med i början, tog ut alla böcker, dammsög böckerna på ovansidan, dammtorkade bokhyllan och rensade ut 5 pappkassar med böcker. Jag passade på att rensa ut de sista julgrejorna och transformera mitt adventsbord se här, till ett orkidebord. Och även om man inte kan se att vi rensat ut och städat i bokhyllan så känns det. Jag passade på att frigöra en hylla för att sätta in en lampa, en liten tavla och en elefant för att göra bokhyllan mer inbjudande och inte ett mörkt oinbjudande hörn. Jag lyckade väl sådär…

Att rensa i bokhyllan är en utmaning för många, oavsett om det handlar om redan lästa eller än så länge olästa böcker. Samtidigt är det en plats där det kan vara värt att rensa då och då eftersom intressen och behov förändras. Något som var högaktuellt för ett år sedan kanske är helt passé idag. Såhär tänker jag när jag rensar i bokhyllan.

Börja med att ta ut alla böcker från bokhyllan, eller ta en hylla i taget om rensningsprojektet annars känns övermäktigt. Börja med att dela upp böckerna i två högar, de du läst och de som du ännu inte läst. Dela därefter upp de lästa böckerna i två högar: de du vill läsa igen och de du inte vill läsa igen. Dela därefter upp de olästa böckerna i två högar: de du fortfarande är sugen på att läsa och de du numera inte har något intresse av att läsa. Detta ger dig totalt fyra kategorier eller högar med böcker:
1. Lästa men fortfarande intressanta böcker – Böcker du har haft stor behållning av och som du gärna tar del av igen. Till denna kategori hör riktiga favoritböcker samt fakta-, referens- och kokböcker som det finns ett värde i att behålla och återkomma till.
2. Lästa och numera ointressanta böcker – Böcker du inte vill läsa igen, alltså böcker som inte gjort något större intryck på dig samt. Enligt min erfarenhet de flesta former av skönlitteratur.
3. Olästa men fortfarande intressanta böcker – Böcker du fortfarande är rejält sugen på att läsa men av olika skäl inte prioriterat ännu alternativt glömt bort på grund av bokhyllans rika utbud.
4. Olästa och numera ointressanta böcker – Böcker du inte längre har intresse av att läsa på grund av ändrade intressen eller behov.

Böcker i kategori 1 och 3 ställer du tillbaka i bokhyllan medan du skänker, eller som sista utväg slänger, böcker i kategori 2 och 4.

När Anders flyttade in sitt kontor till övervåningen blev det ett litet bord över som får stå här.
Jag målade om det med samma färg, klipphäll 575 från Beckers, som jag målade om vitrinskåpet i matsalsdelen med se här.
Bordet binder ihop vardagsrummet med matsalsdelen.

Nettoyer dans la bibliothèque
Märkt på:                    
Facebook
LinkedIn
Instagram