Nu går det fort, snart reser vi till Fjällhuset, Tyribu, på lite fjällsemester med längdåkning. Sedan tar vi hem båten och putsar på den, jag har bokat tid för att montera motorn första veckan i april. Om vi har tur hinner vi öppna sommarhuset innan vi åker till Fjällhuset och firar Påsk. Förra årets första övernattning i sommarhuset.

Och samtidigt har vi två stora projekt att jonglera, byta fönster och panel vid vardagsrummet, byta tak också ovanför vardagsrummet. Patrik som skall byta fönster kommer på torsdag och Emil takläggaren kommer om 3 veckor, håller tummarna att allt flyter på bra utan några otrevliga överraskningar som fukt ….

Hur går det med frösådden? Jag har varit osäker på mina jätteverbenor de har varit så klena och små, jag köpte en växtlampa förra veckan och
nu verkar de må lite bättre det kanske var vad de behövde. Idag har jag planterat om dem, hoppas de tar lite fart, jag skall nog införskaffa ytterligare en växtlampa.
Så här såg plantorna ut 10 dagar efter sådden.

Så här ser de ut 6 veckor senare, efter omplantering.

Jag har också planterat Dahliorna
Jag bottnade såkrukan med 2/3 blomjord med småleca i.
Fyllde krukan med bra såjord, alltså den sista 1/3.
Sen vattnade jag igenom såbädden, den ska vara fuktig men inte blöt.
Jag sådde glest och täckte med 1 cm såjord.
Jag glömde inte namnlappen.

Jag läste på odla.nu hur man skall platera dahlior där kan man läsa följande:

Håll sådden varm och fuktig, förslagsvis i ett minidrivhus.Det brukar gå ganska fort för plantorna att titta upp. Då behöver de mycket ljus, så häng upp en lysrörsarmatur 10-15 cm ovanför. Bra om armaturen går att höja allt eftersom plantorna växer.När plantorna är stora nog att handskas med, skola om dem till blomjord och egna krukor. Toppa efter att de fått 2-3 par riktiga blad så att de grenar sig och blir buskiga.De brukat växa ganska snabbt och ofta hinner de blomma samma sommar.Man avvänjer dem sakta till utelivet när frostrisken är förbi på våren. Ställ krukorna ute täckt med en vit plantskyddsväv, på en varm men skuggig plats några timmar under den varmaste tiden på dagen, ta in igen. Låt stå ute lite längre tid nästa dag, med lite ljusare placering… Fortsätt så under 1-2 veckor tills de kan stå ute hela dygnet och väven så småningom kan tas av. Plantera ut i rabatten när det är tillräckligt varmt dygnet runt, vanligen runt midsommar.Dahlior tål ingen frost, så de måste tas upp på hösten. Även de frösådda, låga sommardahliorna bildar knölar under sommaren och kan sparas. De blir större och kraftigare från år till år och blommar allt mer under nästkommande somrar.

Älska vårvinter
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram