Idag den 8 mars är det internationella kvinnodagen jag har själv inte blivit grattad men många andra har säkerligen både gratulerat kvinnor eller själv blivit grattad under just denna dag. Varför ska man inte gratta på kvinnodagen och varför kan det vara ett problem?
År 1910 instiftades den internationella kvinnodagen av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen under en konferens i Köpenhamn. Initiativet kom från Clara Zetkin som var framträdande inom kvinnorättsrörelsen under tidigt 1900-tal. När dagen instiftades bestämdes det att man skulle ha en särskild kvinnodag och att det skulle vara samma datum i alla världens länder. Än idag uppmärksammas kvinnodagen på en och samma dag runt om i världen. Den 8 mars är dagen då världen ska uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. Det är dagen då vi lyfter kvinnors utsatta position i samhället, kampen för lika rättigheter för kvinnor och män och sist men inte minst – kravet på rösträtt för världens alla kvinnor. Det är en dag för kvinnokamp. Så varför säger vi grattis?
Ett “grattis” på kvinnnodagen innebär att man gratulerar till kvinnans ojämställdhet och utsatta situation runt om i världen. Så säg inte grattis – var istället med i kampen för en jämställd värld.

Här är 3 generationer kvinnor som har bidragit till en mer jämställd värld.

Min mamma som har fostrat mig och min syster till självständiga och oberoende kvinnor. Hon lade grunden till att vi kunde och vågade utbilda oss till typiska manliga yrken, ialla fall vid den tiden, ingenjör och tandläkare. Själv har jag jobbat i en manlig värld som under mina 30 år i yrket har ändrat sig MYCKET. Jag kommer ihåg då mina manliga kollegor på avdelningen började ha bakgrundsbilder på datorn, ibland lättklädda tjejer, jag störde mig enormt på detta och pratade med min dåvarande chef (manlig). Min chef tyckte inte att det var en stor grej tills jag upp en bild på en Chippendale kille, ni som kommer ihåg chippendales ni har varit med ett tag. Men då kom det ut ett meddelande på jobbet att bakgrundsbilder på datorerna var förbjudet. Kan tyckas vara en liten grej men jag tror att det är de små grejorna som “nudgar” oss framåt hela tiden i små nästan osynliga steg.
Hanna den yngsta av oss 3 generationer hon har verkligen tagit det här med jämställdheten ett stort steg i och även fått mig att ta ett ytterligare steg framåt. Den yngre generationen i vårt land tar det här med jämställdheten som en naturlig del av vårt samhälle men på de sista åren har jag upplevt att vi backat lite i jämställdsarbetet då sexualbrotten mot kvinnor ökar, nära våld i hemmet ökar, kvinnors livslängd sjunker, inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män ökar. Och särskilt nu i dagarna med kriget i Ukraina för uppenbarligen är kvinnornas plats i världsordningen definitivt inte där de stora besluten tas. Men makten över de stora besluten? Nej den är uppenbarligen inte vår och det leder till den skit vi ser i världen just nu.

Men jag försöker vara positiv, inte lätt i dessa dagar, tror att detta bara är en tillfällig svacka och tack vare att vi har så mycket kvinnor på höga poster, en kvinnlig statsminister till exempel, så kommer vi att fortsätta att jämna ut skillnaderna. Lycka till med det fortsatta jämställdsarbetet och tänk på att varje liten sak du gör för jämställdheten hur obetydlig den känns just nu så gör det stor skillnad i långa loppet.

Så inte grattis på kvinnodagen utan mer lycka till och fortsätt på den inslagna vägen…

Säg inte grattis…
Märkt på:    

2 reaktion på “Säg inte grattis…

 • 2022-03-09 kl. 09:14
  Permalänk

  Så bra med Chippendale killen. Då blev det plötsligt påtagligt!! Att gratulera på kvinnodagen känns som något nytt. Men visst väldigt mycket kvar att göra på den vägen även om det är bra att kvinnor hedras och uppmärksammas. Blev väldigt glad för fina och oväntade ord från min yngsta son.
  Allt gott!
  Annika

  • 2022-03-09 kl. 18:36
   Permalänk

   Ja Chippendale-killen hjälpte verkligen. Vad kul att du blev uppmärksammad av sonen ❤️. Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram