Hur går det med månadens tema, vårstädning, sådär får jag väl säga. Jag har tvättat 1/3 av fönstren här hemma, jag har våttorkat och dammsugit extra mycket i sovrummen p.g.a allergitider, vid stugöppningen i förrgår så blev det en del vårstädning av kök, kyl, frys och badrum och igår städade jag av terrassen och ställde fram och torkade av utemöblerna . Men det är fortfarande några dagar kvar av April månad så jag planerar att tvätta fönstren i sommarhusen, vädra täcken, kuddar och mattor, dammsuga sängar och soffor samt våttorka alla ytor från damm.

Att vårstäda är inte så tråkigt faktiskt bara man har rätt verktyg som en bra dammsugare, golvmopp, fiberdukar, kärcher fönsterputs och massa såpa gärna med citrondoft.
Här nedanför hittar du den enda checklistan du behöver för den där rejäla säsongsstädningen inför varje ny årstid som får hemmet att kännas som nytt igen

Kök
Torka av skåpluckor med trasa och såpa.
Torka av insidan av kylskåp och mikrovågsugn med diskmedel eller såpa.
Rengör fläkten, följ tillverkarens anvisningar. Ofta går filtren att köra i diskmaskinen.
Olja in eventuella träytor för att skydda mot vatten. Använd olja som är lämplig vid kontakt med mat.
Torka av spisen och rengör ugnen med såpa. Gör så här: Gnid in ugnen med såpa, värm till 100°, låt svalna, våt- och torr torka. Eventuell såpadoft försvinner om du hettar upp ugnen efteråt till 250° C.
Kyl och frys avfrostas vid behov. Torka därefter av insidan med fuktig, ren hushållsduk och vanligt diskmedel eller såpa. Dra fram kyl och frys och rengör bakom vid behov.

Sovrum
Vädra och tvätta överkast, kuddar, täcken, madrasskydd, överdrag och andra tvättbara textilier.
Dammsug hela sängen.

Badrum
Ta bort kalk med ättiksprit. Häll ättiksprit på kalkavlagringarna, vänta en stund och skölj sedan rikligt med vatten. Kom ihåg att inte använda ättika på natursten som marmor.
Rensa avloppen. Gärna manuellt först – kröken under handfatet och vattenlås i dusch eller badkar. Gamla uttjänta tandborstar och en hink är bra verktyg. Biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel finns i din affär.

Fönster
Fönstertvätt görs helst 2 gånger per år. Rengörs enklast med svamp, fönsterskrapa, hushållsduk och en lösning av varmt vatten och diskmedel. Glöm inte att lägga tidningar på golvet om fönstren öppnas inåt.
Börja med att tvätta utsidorna. Arbeta upp ett lödder med svampen. Arbeta sedan med fönsterskrapan från sida till sida. Torka av fönsterraka och fönsterkarm med den rena hushållsduken.

Möbler
Gör rent och smörj in eventuella lädermöbler med läderbehandlingsmedel.
Övriga möbler torkas av med ren och fuktig trasa.

Hushållsmaskiner (ex. i kök, badrum och tvättstuga)
Gör rent tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin. Följ tillverkarens instruktioner. Töm maskinernas filter.

 Lampor
Rengör taklamporna då och då. Särskilt sommartid kan det finnas döda småkryp som sökt sig till ljuset.

Element
Städa bakom och runt elementen. Modernare element kan fällas fram så att man kan komma åt med dammsugaren. På äldre element använder du det smala munstycke på dammsugaren för att komma åt.

 Övriga ytor
Torka av dörrar, karmar, fasta hyllor, lister, smutsiga väggar och garderober. Använd ren trasa, varmt vatten och såpa.

Här var det dammfritt i köket.

Vårstädning
Märkt på:                    
Facebook
LinkedIn
Instagram