Det fallna imperiet av Martin Krags är en sådan där gammaldags bok som jag nästan inte trodde skrevs länge. Författaren använder aldrig ordet ”jag”, inga personliga anekdoter. Boken är skrivet av en allvarlig, allvetande och osynlig berättare vars ambition är att lägga stora och små fakta på plats. Rätt plats. Ni har nog sett Martin Krag i nyheterna, en allvarlig, melankolisk, kunnig och engagerad man med stora ögonbryn och allvarlig uppsyn.

Två tredjedelar av boken handlar om Ryssland innan Putin. Boken är inte lättläst, Martin använder ord som jag får slå upp som t.ex. “den föreliggande boken”, betyder den här boken. Jag orkar bara läsa ett kapitel i taget men jag skall ta mig igenom den, kanske kommer jag att förstå Putin när jag läst klart. Den stora förtjänsten med ”Det fallna imperiet” är att författaren inte ger upp inför komplexiteten. Han beskriver från tsardömet till dagens krig över många vassa detaljer. De stora perspektiven behövs för att se en linje, och den linjen beskriver Martin. Men framförallt besitter han den kunskap som behövs för att se hur historiens kugghjul griper in i varandra. Jag kan sakna bilder av vardagsliv och hur vanliga människor lever i Ryssland. Istället beskriver Martin Putins alla uttalanden, alla signaler som Putin och de andra sänt ut under åren och som väst ofta missat.
Kragh talar inte om Putins ondska eller galenskap och ekonomiska förklaringsmodeller används med försiktighet.
Jag lovar att ta mig igenom boken så småningom….

Mitt hemmagjorda nattduksbord i samma färg som väggen. Sovrummet fick sig en omgång för 4 år sedan se här och här.

En oväntad bok på mitt nattduksbord
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram