Livskvalitet att börja jobbdagen med den här utsikten.

Det är sommar på riktigt när du kan plocka hallon till morgonyoghurten efter morgonpromenaden med Molly.

Annars försöker jag knyta ihop jobbsäcken inför andra delen av semestern, semester är en av de hårdaste deadlines…. När jag jobbat klart och gått en kvällstur med Molly så öppnade sig himmeln och det öste ned regn och åskade under säkert två timmar, bra för gräs och växter, vår gräsmatta här ute vid sommarhuset är så torr, vi skulle behöva fylla på med jord på gräsmattan för att den inte skall torka ut så fort. Varje år säger vi att vi skall köra ut jord men än så länge har det inte blivit av, kanske i höst?
För 5 år sedan när jag byggde Åsas trädäck planterade jag en lavendelhäck se här och här. Och nu blommar lavendeln för fullt.

Lavendeln kan vara så mycket mer är bara en prydnadsväxt! Gör som fransmännen och ta med den i matlagningen. När du vill använda lavendel i matlagning eller doftpåsar så ska du plocka helt utslagna blommor. Det är de som har mest eterisk olja i sig och ger mest smak och doft. Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

Lavendelsmaken kan lätt ta över i mat och bak och ge en parfymerad smak, så börja hellre med en liten mindre mängd för att vara på den säkra sidan. Smaka dig fram tills du är nöjd om det är möjligt.

Att lägga små tygpåsar fyllda med lavendel i garderoben kan man tro är för att skapa väldoft – och det gör det så klart. Men traditionellt har det främst använts för att förhindra att skadedjur som till exempel mal äter och gör hål i yllekläder.

Lavendelsocker gör du enkelt genom att varva lavendelblommor med strösocker i tättslutande burk. Låt stå mörkt några veckor och sila sedan av. Eller så kan du mixa socker med torkade lavendelblommor och sila av. Perfekt att ta fram när man längtar och vill känna doften av sommaren och passar bra som smaksättning i kakor och bakverk.

Hallon och lavendel
Märkt på:        
Facebook
LinkedIn
Instagram