Vilken fin kväll vi fick på Utö med god middag på Utö värdshus. Sov gott gjorde jag också, det var tyst vid bryggan där vi låg.

Här låg vi vid södra bryggan på Utö, vännernas båt är den med högsta masten.

Söta gränder på Utö.

Utö har mycket historia med järnbrytning och kändisar som turistade här redan på 1800-talet. Utö hör till en av de största och mest berömda öarna i hela Stockholms skärgård. Den ligger belägen i Haninge kommun som alltså ligger i södra skärgården. Ön har ett mycket bra geografiskt läge och ligger närmare bestämt vid en av de viktigaste farlederna i hela Stockholms skärgård. Därför har Utö länge använts flitigt för militäriska syften, varit hem för fyrvaktare och stöd för många lotsar. Kort sagt är Utö lika viktig som ön är vacker och det senare kan bevisas genom Utös naturreservat och gruvor.

Sedan kastade vi loss och drog iväg mot Stockholm, först gick vi för motor men efter Dalarö vände vi norrut och kunde segla den sista biten till Napoleonviken.

Och när man har en sådan här fin badstege och det är 18,5 grader i havet, ja då måste man ju bada helt enkelt. Så det har jag gjort idag.

Anders och Stefan gick på tur, där på toppen av berget rätt över viken från båten står de och vinkar.

Vi zoomar in lite.

Napoleonviken är så fin och mysig, Napoleonviken en vik med vykortsvackra vyer från de höga omgivande klipporna. Sååå vackert! Napoleonviken är en av skärgårdens största och mest populära naturhamnar med sin närhet till och från Stockholm city och är ett perfekt stopp eller avslut på skärgårdssemestern.

Utö – Napoleonviken
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram