Förra veckan hörde jag på nyheterna att hushållen dragit ner sin elförbrukning med hela 18 procent i september jämfört med samma månad i fjol. Detta minskar risken för både elbrist och pristoppar. Energiforsk har gjort en studie som visar att om hela Europa minskar sin elförbrukning med 10 % så kan elpriset halveras från dagens nivåer. Så hugg i nu och ta ett gemensamt ansvar.  Om vi här uppe i Sverige minskar vårt elbehov hjälper vi också Europa att minska sitt gasberoende – för då kan vi exportera mer av vår (oftast) förnybart framställda el.

Det är bra att man kan förändra sina vanor, även jag har förändrat mina. Vi har alltid haft låg temperatur här hemma, 18-19 grader men nu har vi stängt av värmen i några rum som vi inte använder så ofta. Både jag och Anders har ulltofflor och gärna en varm tröja när det blir kallt här inne. Jag har blivit noga med att släcka ljusen när jag går ut ur ett rum. Ändringar som jag inte gjort om inte elpriset har höjts och trots att vi har ett fast pris på elen här hemma till 2024. Visste du förresten att du genom att sänka din inomhustemperatur med 2 grader kan sänka din energiförbrukning med 10 procent?

Vad du kan förändra just nu
Släck lampan i rum du inte är i.
Dra ut laddare för mobil, dator, tv och digitalbox när du inte använder dem. Ett grenuttag med knapp för avstängning gör det enkelt att stänga av allt på samma gång.
Sänk temperaturen inne. Sänker du inomhustemperaturen med 2 grader minskar du elförbrukningen med 10 procent.
Sänk temperaturen nattetid om du har möjlighet att styra det.
Kör fulla maskiner av disk och tvätt. Och undvik att köra dem på vardagsmornar och eftermiddagar då elen är dyr och de förnybara källorna inte räcker till. Arbetar du hemifrån kan du kanske köra dem mitt på dagen istället?
Fundera på om vissa plagg kan vädras istället för att tvättas. Och tvättar du på 40 istället för 60 grader halverar du nästan elförbrukningen för tvätten. Som en bonus sparar du på kläderna också!Lufttorka om möjligt tvätten. Visste du att det går utmärkt att torka tvätt ute även i minusgrader? Men det behöver vara minst -5 grader för att det ska funka.
Använd vattenkokare. Och häll över kaffet från bryggare till en termos så slipper du värma på det flera gånger under dagen.
Byta ut alla glödlampor till led-lampor
Duscha snabbare!

Så i vinter kommer det att gå åt mycket stearinljus.
Här i min favoritljusstake Björkefall som jag köpte på IKEA för 13 år sedan design Jon Eliasson.

Så här sparar jag på elen
Märkt på:                

2 reaktion på “Så här sparar jag på elen

 • 2022-11-03 kl. 16:26
  Permalänk

  Vad har ni för uppvärmning?

  • 2022-11-03 kl. 23:49
   Permalänk

   Hej Anki
   Vi har fjärrvärme och planerar för solceller.

   Mvh Åsa

Kommentarer är stängda.

Facebook
LinkedIn
Instagram