Idag gjorde jag knäckkola istället för vanlig knäck, vad är skillnaden undrar ni kanske, istället för att koka knäcken tilll 128 grader så tar man av den vid 124 grader, då blir mindre knäckigt och mer kolaaktigt. Och istället för att hälla smeten i formar som brukar vara väldigt kladdigt och kletigt så hällde jag ut smeten på ett plåt och hällde på rostad mandel på hälften av smeten och flingsalt på den andra hälften. Sedan fick smeten kallna och sedan klippte jag upp den i lagom stora bitar till knäckkola.

Till skillnad från min klassiska knäck så rostade jag mandeln och det gav en lite djupare smak och mindre söt smak på kolaknäcken.

Parallellt med knäcken bakade jag delarna till pepparkakshuset, de senaste 8 åren har jag gjort ett eget pepparkakshus, så också i år.

Efter stöket i köket gick vi en promenad till Vallby Friluftsmuseum där vi fikade på Gaggerska gården och njöt av den härliga julstämningen på Västerås fina friluftsmuseum.Nu hoppas jag att vi snart kan plocka fram långfärdsskridskorna, kanske nästa helg, och ta en tur på Mälaren. Att åka skridskor på Mälaren är en av de bästa sakerna med vintern, vi har ju Västerås Ideella plogare som varje år plogar upp en bana på isen utanför Västerås, det brukar vara en riktig folkfest där ute på isen med olika slingor så man kan åka den sträcka som passar just dig. Idag läste jag på facebook att de redan plogat upp en bana i Björnösundet, så nästa helg hoppas vi på skridskopremiär.

Det blev en dag i köket
Märkt på:            
Facebook
LinkedIn
Instagram